Mákos-diós zserbó szelet

Ahogy nagymamám, én is nagy adag szeretettel készítettem a családnak a mákos-diós zserbó szeletet. Most, hogy kicsit több időm van magamra és a családra, igyekszem minél finomabb és a hétköznapok során kevésbé megszokott süteményeket készíteni. Ez a zserbó is példa erre, de lehet, hogy megtartom ezt a szokást és igyekszem a szeretteimet minden héten meglepni valami különlegessel. Szerző: Petra H.

Hozzáadta:, 9.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mákos-diós zserbó szelet

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
200 gvaj
100 gporcukor
1/2 dbcitrom héja
1/2 kv. kanál
1 dbtojás
100 mltej
20 gfriss élesztő
Töltelék:
200 gdarált dió
100 gőrölt mák
150 gkristálycukor
baracklekvár
áfonyalekvár

Elkészítés menete

  1. A 25 x 35 cm-es tepsit vajjal kikenjük.
  2. A tészta hozzávalót tálba tesszük és tésztává dolgozzuk. A tésztából golyót formázunk, amit fóliába csomagolunk és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Fél óra elteltével a tésztát kicsomagoljuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot tepsi méretűre nyújtjuk.
  4. Az első tésztalapot a tepsibe tesszük, megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk a dióval, a cukor felével.
  5. Erre kerül rá a másik tésztalap, amit áfonyalekvárral kenünk meg, az áfonyalekvárt pedig megszórjuk a mákkal.
  6. Ezután jön a harmadik tésztalap, baracklekvár és dió, majd a negyedik tésztalap.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, tetejét pedig porcukorral megszórjuk.