Mákos és diós bejgli

Az igazi, ellenállhatatlan és hihetetlenül finom mákos és diós bejgli. Nincs karácsony és karácsonyi hangulat nélküle, az ünnepi készülődés elengedhetetlen kelléke. Imádom, ahogy az illata átjárja a konyhát, és ahogy a gyerekek két kézzel tömik a szájukba a még forró süteményt, és egy kis hideg tejjel öblítik le. Bár minden háztartás minden receptje kissé más, az alap mégis ugyanaz. Íme, a mákos és diós bejgli, ahogy én készítem, és ahogy mi szeretjük.

Hozzáadta:, 24.10.2016
Kategória: Desszertek, Karácsony, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mákos és diós bejgli

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
500 gbúzafinomliszt
250 gvaj
200 mltej
20 gfriss élesztő
3 ev. kanálporcukor
1 dbtojás
1 dbtojás sárgája
csipet só
Diós töltelék:
300 gdarált dió
5 ev. kanálkristálycukor
5 ev. kanálolaj
Mákos töltelék:
200 gdarált mák
5 ev. kanálkristálycukor
5 ev. kanálolaj

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a hozzávalókat. egy kevés tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkészítjük a kovászt.
  2. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel tészta állagúvá gyúrjuk: a lisztet összekeverjük a cukorral, tojással, tejjel és kovásszal. Ha a tészta elkészült, 1 órát letakarva meleg helyen kelesztjük.
  3. Egy belisztezett deszkán a tésztát átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik cipót kinyújtjuk.
  4. A darált mákot és a darált diót egy külön-külön tálban elkeverjük a cukorral. Az így elkészített töltelékeket rátesszük a kinyújtott tésztára és elegyengetjük. Mindegyik töltelékre 5 evőkanál olajat öntünk. Mindegyik tésztát óvatosan feltekerünk és vigyázunk arra, hogy a tészta ne szakadjon el. A hengerek szélét megkenjük a felvert tojással és összetapasztjuk. A hengereket egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A bejgliket még 15 percig kelesztjük. A felvert tojáshoz hozzáadunk 1 evőkanál tejet és kevés cukrot, és ezzel kenjük meg a bejgliket.
  5. A bejgliket 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A kész bejgliket a sütőből kivéve egy kendővel letakarjuk. Megvárjuk, míg kihűl, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!