Mákos és diós bejgli

Recept Mákos és diós bejgli
KÜLDÖTT KÉPEK

Az igazi, ellenállhatatlan és hihetetlenül finom mákos és diós bejgli. Nincs karácsony és karácsonyi hangulat nélküle, az ünnepi készülődés elengedhetetlen kelléke. Imádom, ahogy az illata átjárja a konyhát, és ahogy a gyerekek két kézzel tömik a szájukba a még forró süteményt, és egy kis hideg tejjel öblítik le. Bár minden háztartás minden receptje kissé más, az alap mégis ugyanaz. Íme, a mákos és diós bejgli, ahogy én készítem, és ahogy mi szeretjük.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Szükségünk lesz:

500 gbúzafinomliszt
250 gvaj
200 mltej
20 gfriss élesztő
3 ev. kanálporcukor
1 dbtojás
1 dbtojás sárgája
csipet só

Diós töltelék:

300 gdarált dió
5 ev. kanálkristálycukor
5 ev. kanálolaj

Mákos töltelék:

200 gdarált mák
5 ev. kanálkristálycukor
5 ev. kanálolaj

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Először elkészítjük a hozzávalókat. egy kevés tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkészítjük a kovászt.
  2. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel tészta állagúvá gyúrjuk: a lisztet összekeverjük a cukorral, tojással, tejjel és kovásszal. Ha a tészta elkészült, 1 órát letakarva meleg helyen kelesztjük.
  3. Egy belisztezett deszkán a tésztát átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik cipót kinyújtjuk.
  4. A darált mákot és a darált diót egy külön-külön tálban elkeverjük a cukorral. Az így elkészített töltelékeket rátesszük a kinyújtott tésztára és elegyengetjük. Mindegyik töltelékre 5 evőkanál olajat öntünk. Mindegyik tésztát óvatosan feltekerünk és vigyázunk arra, hogy a tészta ne szakadjon el. A hengerek szélét megkenjük a felvert tojással és összetapasztjuk. A hengereket egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A bejgliket még 15 percig kelesztjük. A felvert tojáshoz hozzáadunk 1 evőkanál tejet és kevés cukrot, és ezzel kenjük meg a bejgliket.
  5. A bejgliket 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A kész bejgliket a sütőből kivéve egy kendővel letakarjuk. Megvárjuk, míg kihűl, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás