TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Diós desszertek Mákos és diós csiga
Mákos és diós csiga
Recept Mákos és diós csiga
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Kelt tészta, finom édes csiga, diós és mákos töltelék? Ennél kívánni sem kell jobbat! A finom édes csigákat mindenki szereti, így adja magát a dolog, hogy ezt érdemes kicsit a karácsony ízeire módosítani és mákos vagy diós töltelékkel elkészíteni. Én legutóbb kevesebb tésztát használtam, amit vékonyra nyújtottam, félbe vágtam, majd ez egyiket diós, a másikat pedig mákos töltelékkel kentem meg. Persze dolgozhatunk rögtön dupla adag tésztával is!

TopPetra TopPetra    ·   24.11.2019

Mákos és diós csiga

Kelt tészta, finom édes csiga, diós és mákos töltelék? Ennél kívánni sem kell jobbat! A finom édes csigákat mindenki szereti, így adja magát a dolog, hogy ezt érdemes kicsit a karácsony ízeire módosítani és mákos vagy diós töltelékkel elkészíteni. Én legutóbb kevesebb tésztát használtam, amit vékonyra nyújtottam, félbe vágtam, majd ez egyiket diós, a másikat pedig mákos töltelékkel kentem meg. Persze dolgozhatunk rögtön dupla adag tésztával is!

40 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
20 g
élesztő
1 ev. kanál
kristálycukor
150 ml
tej
300 g
finomliszt
100 g
vaj
2 db
tojássárga
1 kv. kanál

Szükségünk lesz még:

1 db
tojás kenéshez
Mákos
töltelék:
100 g
darált mák
50 ml
tej
kristálycukor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint

Diós töltelék:

100 g
darált dió
50 ml
forró tej
kristálycukor ízlés szerint
1 csomag
vaníliacukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
40 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadunk egy kanál cukrot, egy kanál lisztet, lekeverjük és felfuttatjuk – kb. 15 perc.
  2. Miután az élesztő felfutott, elkeverjük a többi hozzávalóval: liszt, olvasztott vaj, tojássárga, csipet só, felfuttatott élesztő. Tésztává gyúrjuk, lefedjük és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Akkor jó, ha már kétszeresére kelt a tészta.
  3. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, félbe vágjuk, egyik felét mákos, másik felét diós töltelékkel töltjük meg, felcsavarjuk. Az így kapott hengereket kb. 2 cm vastagra felszeleteljük, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, további 15 perig pihentetjük, felvert tojással megkenjük.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
  5. Töltelékek: a darált mákos és a darált diót is elkeverjük a száraz hozzávalókkal, majd felöntjük forró tejjel, alaposan elkeverjük.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása