Mákos és diós csiga

Kelt tészta, finom édes csiga, diós és mákos töltelék? Ennél kívánni sem kell jobbat! A finom édes csigákat mindenki szereti, így adja magát a dolog, hogy ezt érdemes kicsit a karácsony ízeire módosítani és mákos vagy diós töltelékkel elkészíteni. Én legutóbb kevesebb tésztát használtam, amit vékonyra nyújtottam, félbe vágtam, majd ez egyiket diós, a másikat pedig mákos töltelékkel kentem meg. Persze dolgozhatunk rögtön dupla adag tésztával is!

Hozzáadta:, 24.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Karácsony, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mákos és diós csiga

Hozzávalók

20 gélesztő
1 ev. kanálkristálycukor
150 mltej
300 gfinomliszt
100 gvaj
2 dbtojássárga
1 kv. kanál
Szükségünk lesz még:
1 dbtojás kenéshez
Mákostöltelék:
100 gdarált mák
50 mltej
kristálycukor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
Diós töltelék:
100 gdarált dió
50 mlforró tej
kristálycukor ízlés szerint
1 csomagvaníliacukor

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadunk egy kanál cukrot, egy kanál lisztet, lekeverjük és felfuttatjuk – kb. 15 perc.
  2. Miután az élesztő felfutott, elkeverjük a többi hozzávalóval: liszt, olvasztott vaj, tojássárga, csipet só, felfuttatott élesztő. Tésztává gyúrjuk, lefedjük és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Akkor jó, ha már kétszeresére kelt a tészta.
  3. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, félbe vágjuk, egyik felét mákos, másik felét diós töltelékkel töltjük meg, felcsavarjuk. Az így kapott hengereket kb. 2 cm vastagra felszeleteljük, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, további 15 perig pihentetjük, felvert tojással megkenjük.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
  5. Töltelékek: a darált mákos és a darált diót is elkeverjük a száraz hozzávalókkal, majd felöntjük forró tejjel, alaposan elkeverjük.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí