Mákos kalács ahogy én készítem

Számos verzió kering a neten, mamámtól is sokat tanultam, de nekem ez a mákos kalács recpt vált be igazán. A tészta hozzávalóinak mennyisége adott, de sajnos a töltelék hozzávalóinak mennyiségét sosem mértem le. Mindig szemre készítem, ahogy nagymamám, és eddig szerencsére mindig sikerült. A mákos töltelékre még mazsolát és vajat is teszek. A végeredmény tökéletes! Szerző: Ivana

Hozzáadta:, 8.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Tekercsek, roládok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mákos kalács ahogy én készítem

Hozzávalók

Tészta:
500 gfinomliszt
1 csomagszárított élesztő
150 mlolaj
csipet só
1 ev. kanálkristálycukor
300 mllangyos tej
Töltelék:
mák
cukor
tej
ízlés szerint mazsola
vaj

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukorral elkeverjük, felfuttatjuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
  2. A mákot a cukorral elkeverjük és annyi forró tejjel öntjük fel, amennyit felveszt. Én mindig szemre csinálom, ezért nem tudok mennyiséget írni. A mákos tölteléket férjem édesebben szereti, ezért a cukorral nem spórolok. Amíg pedig a töltelék hűl, folytatom a tésztát.
  3. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, sima állagú tésztává gyúrjuk. Lefedjük, egy órát kelesztjük.
  4. A tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, teszünk rá 3-4 szelet vajat, ízlés szerint mazsolát, felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. Villával kibökdössük, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Miután megsült, olvasztott vajjal megkenjük.