Mákos kelt briós

A mákos kelt briós délutáni desszertnek és reggelinek is tökéletes. Mindenképp tejjel ajánlott fogyasztani. Nem túl bonyolult a recpet és nagyon finom is.

Hozzáadta:admin, 4.9.2016
Kategória: Desszertek
Mákos kelt briós

Hozzávalók

Tésztához:
450 gbúzafinomliszt
20 gélesztő
1,5 dltej
1 dljoghurt
2 ev.kanál cukor
50 gvaj
1 dbtojás
1 citrom héja
Töltelék:
150 gmák
1 kv.kanál citromhéj
5 ev.kanál cukor
1 kv.kanál fahéj
tej szükség szerint, hogy a töltelék megfelelő állagú legyen

Elkészítés menete

  1. Én a tésztát pékségben kelesztettem meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor a tésztát gyúrjuk. Ehhez először el kell készíteni a kovászt: a meleg tejhez hozzákeverjük a cukrot, élesztőt és egy evőkanálnyi lisztet, majd felfuttatjuk. A kovászt összekeverjük a többi hozzávalóval, és addig gyúrjuk, amíg csomómentes tésztát nem kapunk. A kész tésztát liszttel beszórjuk, konyharuhával letakarjuk és megkelesztjük.
  2. Kelesztés után a tésztát 12 db. azonos részre osztjuk.
  3. Minden egyes részből ovális alakú tésztát nyújtunk, rárajuk a tölteléket, felgöngyöljük, két végét pedig úgy vágjuk be, ahogy az a képen is látszik.
  4. A mákos hengert patkó alakúra csavarjuk, két végét pedig összetapasztjuk.
  5. A patkókat tojással megkenjük, és egy tepsin további 15 percig hagyjuk pihenni.
  6. A briósokat 200 °C-on aranyszínűre sütjük.
  7. A mákos töltelékhez a mákot egy lábasba tesszük, megízesítjük, felöntjük tejjel és addig főzzük, míg a massza elég sűrű nem lesz.