Mákos kocka – egy pici varázslat a konyhában

A mákos szelet egy igazi csoda! Csupán a nagyon jól elkevert és eldolgozott tészta kell hozzá, a végeredmény pedig magáért beszél! Ha betartjuk az utasítást (tényleg alaposan elkevert tészta, megvárjuk, míg a tepsiben teljesen kihűl), akkor bizony megkapjuk ezeket a csodás rétegeket – olyan, mintha krém kerülne a közepére. Talán az egyetlen „hibája”, hogy kevesebb cukorral készítettem – nekem kellően édes volt, de a család többet is elviselt volna. Szerző: Danula

Hozzáadta:, 5.6.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mákos kocka – egy pici varázslat a konyhában

Hozzávalók

Tészta:
5 dbtojás
125 gporcukor
125 golvasztott, langyos vaj
100 grétesliszt
100 gdarált mák
500 mltej
csipet só

Elkészítés menete

  1. A tojássárgát a cukorral sűrű habbá verjük (kézi robotgépet használtam). Ezután folyamatos keverés mellett beleöntjük a felolvasztott, langyos vajat. Miután a vaj belekerült, még legalább 5 percig keverjük a robotgéppel. Ezután nem marad más játra, mint beledolgozni a tejet, a mákkal elkevert lisztel, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tészta sima, de eléggé folyós, ettől nem kell megijedni. Mély, 27x21 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Én a tepsi oldalát is kikentem vajjal, de ez a lépés elhagyható. A tésztát 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 60 percig sütjük.
  3. Tálalás előtt jól kihűtjük, tálcára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy másik tálcára fordítjuk. Felszeleteljük, tálaljuk.
  4. Megjegyzés: a süteménybe nem került túl sok cukor, így mindenki annyit ad hozzá, amennyit szeretne.