Mákos-meggyes tekercs

Ha van finom a világon, akkor az minden bizonnyal a mákos-meggyes tekercs! Nagy igazság, hogy a nagymamák, tapasztalt háziasszonyok tudják a legjobban elkészíteni, de el kell ismerni, azért nekem is sikerült. Kelt tésztát készítettem, amit kinyújtottam és megtöltöttem a csodás mákos töltelékkel, erre szórtam rá a lecsepegtetett meggyet. A tekercs fantasztikus, finom, puha, lágy, édes, mákos, gyümölcsös... Egyszerűen tökéletes. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 3.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Sütés néküli édességek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mákos-meggyes tekercs

Hozzávalók

Tészta:
600 gbúzafinomliszt
80 gkristálycukor
1/2 kockaélesztő
2,5 dcltej
50 gvaj vagy zsír
2 dbtojás
csipet só
Töltelék:
200 gdarát mák
100 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálőrölt fahéj
1,5 dltej
7 dl5meggybefőtt
Szükségünk lesz még:
tejjel elkevert tojás kenéshez

Elkészítés menete

  1. Klasszikus kelt tésztát készítünk: egy kevés tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kanál cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A kész tésztát lefedjük és meleg helyen egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, a töltelékre pedig rászórjuk a lecsepegtetett meggyet.
  3. Felcsavarjuk, kivajazott tepsire tesszük, majd megkenjük egy kevés tejjel elkevert tojással. A tésztát tűvel vagy fogpiszkálóval kibökdössük.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  5. Mákos töltelék: a darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, vaníliacukrot, fahéjat, forró tejjel leforrázzuk, elkeverjük.