TopReceptek.hu Ünnepek Szülinap Mákos-meggyes torta
Mákos-meggyes torta
Recept Mákos-meggyes torta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   8.12.2016

Mákos-meggyes torta

A mákos-meggyes torta az egyik nagy kedvencünk. Előszeretettel készítem csak úgy, vasárnap délutánonként, de leptem meg már vele vendégeimet is. Az eredeti recepten akkor csupán annyit módosítottam, hogy a korpuszt nem félbe, hanem három részre vágtam, és több krémet készítettem (készítettem már dupla adag hozzávalóból is, dupla adag tészta, dupla adag krém és töltelék…). Így egy Pazar, több rétegből álló tortát kaptam. Ha sietek, akkor a korpuszt csupán felezem, és a kettő közé kerül a töltelék és az isteni krém.

Alapanyagok

Tészta:

4 db
tojás
2 ev. kanál
forró víz
80 g
kristálycukor
100 g
rétesliszt
2 kv. kanál
sütőpor
125 g
őrölt mák

Töltelék:

370 g
meggykompót
1 ev. kanál
kukoricakeményítő
4 ev. kanál
víz
50 g
kristálycukor
4 ev. kanál
cseresznyelikőr vagy meggylikőr
6 ev. kanál
cseresznyedzsúsz vagy meggydzsúsz
6 db
zselatinlap

Krém:

500 g
natúr joghurt
1 ev. kanál
citromlé
100 g
porcukor
200 ml
habtejszín
1 csomag
habfixáló

Díszítéshez:

étcsokoládé
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül az őrölt mákot. Alaposan elkeverjük, majd a tésztát egy kör alakú, 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük.
  2. A korpuszt 180 fokon 20-25 percig sütjük. A megsült tésztát kihűtjük, majd félbe vágjuk.
  3. Elkészítjük a tölteléket. A meggykompótot leszűrjük, de a kompót levét nem dobjuk ki, hanem felhasználjuk – egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a likőrt, a dzsúszt, majd a vízzel elkevert keményítőt. Alaposan elkeverjük, akkor jó, ha csomómentes. Elkezdjük főzni. A csomagoláson található utasítás szerint beletesszük a zselatinlapokat. A végén belekeverjük az apróra vágott meggyet.
  4. Az így elkészített töltelék kerül a korpusz alsó részére.
  5. Elkészítjük a krémet. Ehhez a habtejszínt a habfixálóval és a cukorral habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a citromlevet és a joghurtot. Alaposan elkeverjük, majd ez a krém kerül a meggyes töltelékre. Egy kevés krémet félreteszünk a torta bevonásához és díszítéséhez.
  6. A krémre rátesszük a korpusz mások felét, majd az egész tortát bevonjuk a félretett krémmel. Meggyszemekkel díszítjük, majd a tortát legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Reszelt csokoládéval, esetleg kakaóval díszítjük. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása