Mákos-meggyes torta

Recept Mákos-meggyes torta
KÜLDÖTT KÉPEK

A mákos-meggyes torta az egyik nagy kedvencünk. Előszeretettel készítem csak úgy, vasárnap délutánonként, de leptem meg már vele vendégeimet is. Az eredeti recepten akkor csupán annyit módosítottam, hogy a korpuszt nem félbe, hanem három részre vágtam, és több krémet készítettem (készítettem már dupla adag hozzávalóból is, dupla adag tészta, dupla adag krém és töltelék…). Így egy Pazar, több rétegből álló tortát kaptam. Ha sietek, akkor a korpuszt csupán felezem, és a kettő közé kerül a töltelék és az isteni krém.

KÜLDÖTT KÉPEK

ALAPANYAGOK

Tészta:

4 dbtojás
2 ev. kanálforró víz
80 gkristálycukor
100 grétesliszt
2 kv. kanálsütőpor
125 gőrölt mák

Töltelék:

370 gmeggykompót
1 ev. kanálkukoricakeményítő
4 ev. kanálvíz
50 gkristálycukor
4 ev. kanálcseresznyelikőr vagy meggylikőr
6 ev. kanálcseresznyedzsúsz vagy meggydzsúsz
6 dbzselatinlap

Krém:

500 gnatúr joghurt
1 ev. kanálcitromlé
100 gporcukor
200 mlhabtejszín
1 csomaghabfixáló

Díszítéshez:

étcsokoládé

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül az őrölt mákot. Alaposan elkeverjük, majd a tésztát egy kör alakú, 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük.
  2. A korpuszt 180 fokon 20-25 percig sütjük. A megsült tésztát kihűtjük, majd félbe vágjuk.
  3. Elkészítjük a tölteléket. A meggykompótot leszűrjük, de a kompót levét nem dobjuk ki, hanem felhasználjuk – egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a likőrt, a dzsúszt, majd a vízzel elkevert keményítőt. Alaposan elkeverjük, akkor jó, ha csomómentes. Elkezdjük főzni. A csomagoláson található utasítás szerint beletesszük a zselatinlapokat. A végén belekeverjük az apróra vágott meggyet.
  4. Az így elkészített töltelék kerül a korpusz alsó részére.
  5. Elkészítjük a krémet. Ehhez a habtejszínt a habfixálóval és a cukorral habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a citromlevet és a joghurtot. Alaposan elkeverjük, majd ez a krém kerül a meggyes töltelékre. Egy kevés krémet félreteszünk a torta bevonásához és díszítéséhez.
  6. A krémre rátesszük a korpusz mások felét, majd az egész tortát bevonjuk a félretett krémmel. Meggyszemekkel díszítjük, majd a tortát legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Reszelt csokoládéval, esetleg kakaóval díszítjük. Jó étvágyat!
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás