Mákos-szilvás pite kelt tésztából

A mákos-szilvás kelt tésztának frissen kivéve a sütőből, de kihűlve és hidegen is nagy sikere lesz. Puha és lágy kelt tészta, gazdagon megszórva az ellenállhatatlan tésztával, megszórva mákos morzsával. Én egyszerűen imádom a gyümölcsöt és a gyümölcsös sütiket, és mindig örömmel készítem. Most úgy döntöttem, hogy ezt a finomságot nem tepsiben sütöm, hanem kör alakú sütőformában. Szeletelve, szilvalekvárral vagy friss szilvával tálalom.

Hozzáadta:, 17.2.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Recept Mákos-szilvás pite kelt tésztából

Hozzávalók

Tészta:
250 grétesliszt
2 ev. kanálolaj
1 dbtojás sárgája
csipet só
125 mltej
10 gfriss élesztő
1 ev. kanálkristálycukor
Morzsa:
2 ev. kanáldarált mák
2 ev. kanálrétesliszt
2 ev. kanálkristálycukor
4 ev. kanálolvasztott vaj
friss szilva
30 cm átmérőjű süteményforma

Elkészítés menete

  1. Én a kelt tésztát kenyérsütőben készítettem el. Amikor a kenyérsütő elkezd keverni és kezd összeállni a tészta, szükség szerint tejjel vagy vízzel hígíthatunk, liszttel sűríthetünk a tésztán. Ha a tésztát kézzel gyúrjuk, akkor először a tejből, cukorból és élesztőből elkészítjük a kovászt, amit hozzáöntünk a hozzávalókhoz, tésztává gyúrjuk és megkelesztjük.
  2. A megkelt tésztát liszttel beszórt deszkára tesszük, kör alakúra nyújtjuk, majd átrakjuk a zsiradékkal kikent és rétesliszttel beszórt sütőformába (sütőpapírt is használhatunk a sütőforma kibéleléséhez).
  3. A tésztát még legalább 30 percig kelesztjük a sütőformában.
  4. A megkelt tésztát megszórjuk a kimagozott és negyedekre vágott szilvával, megszórjuk a mákos morzsával, meglocsoljuk az olvasztott vajjal és 180 fokon 25 percig sütjük (igazodjunk a sütőnkhöz, a sütési idő ennek függvénye).

Blogom: Recepty z mojej kuchyne