Mákos tekercs túróval és lekvárral

A mák és a túró egy verhetetlen párost alkot, főleg akkor, ha a túró még más finomsággal is fel van „javítva”. A máskos tekercs túróval és levárral egy lenyűgöző finomság, ahol a finom mákos piskótatészta finom lekvárral van bevonva, és erre kerül a túró, jó sűrű görög joghurt és a krémes mascarpone lágy keveréke, egy kis vaníliacukorral és cukorral édesítve. Ellenállhatatlan desszert, ami hidegen tálalva a legjobb. Kávéhoz, teához, kakaóhoz, desszertnek, süteménynek, előételnek, vagy csak sima édes örömszerzésnek.

Hozzáadta:Alexa96, 11.2.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Mákos tekercs túróval és lekvárral

Hozzávalók

Tészta:
3 dbtojás (szétválasztva)
80 gkristálycukor
60 gbúzafinomliszt
40 gdarált mák
1/2 csomagvaníliacukor
Túrós krém:
250 gfriss túró
125 gmascarpone
1-2 ev. kanálgörög joghurt (vagy más sűrű natúr joghurt)
60-70 gporcukor
1/2 csomagvaníliacukor
+ szilvalekvár

Elkészítés menete

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  2. A tojássárgát a kristálycukor felével és a vaníliacukorral habosra verjük. A tojásfehérjét a maradék kristálycukorral kemény habbá verjük. A két keveréket óvatosan összeöntjük, majd óvatosan beledolgozzuk a lisztet és a darált mákot.
  3. A mákos masszát beleöntjük a tepsibe (kb. 30 x 40 cm) és a 200 fokos sütőben 8 percig sütjük. Miután megsült, a tésztát kivesszük a tepsiből, porcukorral megszórjuk, ráfordítjuk egy sütőpapírra, majd miután kihűlt, levesszük róla a sütőpapírt (amin a tészta sült).
  4. A túrót a joghurttal és a mascarpone sajttal egységes masszává dolgozzuk. Én ehhez kézi robotgépet használtam. Ennek a lépésnek az a lényege, hogy a túró a lehető legkrémesebb és leglágyabb legyen. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliacukrot, és ezzel is alaposan elkeverjük, ízlés szerint még édesíthetjük.
  5. A kihűlt tésztára rákenjük a lekvárt, majd a túrós krémet és elegyengetjük. A sütőpapír segítségével (amire a sütés után ráfordítottuk a tésztát) a töltelékes tésztát felcsavarjuk, majd 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután levesszük róla a papírt, majd porcukorral megszórjuk. Felszeleteljük és tálaljuk.%1%2%3

Blogom: Víkendové pečení