TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Máktorta – „MÁKVIRÁG”
Máktorta – „MÁKVIRÁG”
Recept Máktorta – „MÁKVIRÁG”
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   18.7.2021

Máktorta – „MÁKVIRÁG”

A klasszikus mákos tekercset, mákos bejglit sokan ismerik. Finom, puha kelt tészta, édes mákos töltelék. Ebből az egyszerű finomságból született a mákvirág torta ötlete – csak egy kicsit kell játszani a formavilággal. Szerző: Triniti

Alapanyagok

Tészta:

500 g
rétesliszt
1 db
tojás
1 ev. kanál
élesztőpor
250 ml
natúr joghurt
4 ev. kanál
kristálycukor
1 ev. kanál
vaj
5 ev. kanál
olaj
csipet

Mákos töltelék:

1 bögre (250 ml)
darált mák
6 ev. kanál
kristálycukor
1 bögre
forró víz

Kenéshez:

1 db
tojássárga
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A lisztet a porélesztővel elkeverjük, hozzáadunk 4 kanál cukrot, a csipet sót, majd elkeverjük, Hozzáadjuk a tojást, a joghurtot, a puha vajat, az olajat. Sima állagú tésztává gyúrjuk, leedjük és fél órát kelesztjük. Fél óra után átdolgozzuk, majd újabb fél órát pihentetjük.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A mákot leforrázzuk a forró vízzel, majd elkeverjük a cukorral.
  3. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel.
  4. A két végét lezárjuk, majd levágjuk.
  5. A tekercsbők kört formázunk, összetapasztjuk, majd éles késsel bevagdossuk.
  6. Az egyes kis cikkeket elkezdjük „forgatni”: egyet jobbra és marad lent, majd kettő szeletet balra csavarunk és marad lent.
  7. A levágott két tésztaadagot sem dobjuk ki, hanem megformázzuk és a tetejére tesszük, közepére.
  8. Kendővel lefedjük, 15-20 percig pihentetjük. Felvert tojássárgával megkenjük, 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
  9. Kihűtjük, tálaljuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása