Máktorta – „MÁKVIRÁG”
A klasszikus mákos tekercset, mákos bejglit sokan ismerik. Finom, puha kelt tészta, édes mákos töltelék. Ebből az egyszerű finomságból született a mákvirág torta ötlete – csak egy kicsit kell játszani a formavilággal. Szerző: Triniti
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 18.7.2021
Kategória: Desszertek, sütemények
ALAPANYAGOK
Tészta:
500 grétesliszt
1 dbtojás
1 ev. kanálélesztőpor
250 mlnatúr joghurt
4 ev. kanálkristálycukor
1 ev. kanálvaj
5 ev. kanálolaj
csipetsó
Mákos töltelék:
1 bögre (250 ml)darált mák
6 ev. kanálkristálycukor
1 bögreforró víz
Kenéshez:
1 dbtojássárga
- A lisztet a porélesztővel elkeverjük, hozzáadunk 4 kanál cukrot, a csipet sót, majd elkeverjük, Hozzáadjuk a tojást, a joghurtot, a puha vajat, az olajat. Sima állagú tésztává gyúrjuk, leedjük és fél órát kelesztjük. Fél óra után átdolgozzuk, majd újabb fél órát pihentetjük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A mákot leforrázzuk a forró vízzel, majd elkeverjük a cukorral.
- A levágott két tésztaadagot sem dobjuk ki, hanem megformázzuk és a tetejére tesszük, közepére.
- Kendővel lefedjük, 15-20 percig pihentetjük. Felvert tojássárgával megkenjük, 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Makový dort - MAKOVÝ KVĚT.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS