Marhagulyás galuskával

Ezzel a recepttel Prágában találkoztam az egyik kiruccanás során, és annyira ízlett, hogy az ismerősöktől elkértem a receptet. Azóta én is készítem. Csehországban nem marhagulyásnak hívják galuskával, hanem „magyar” gulyásnak. Kérdeztem, miért is, de nem kaptam rá választ, és megelégedtem azzal, hogy nagyon finom. Csupán egyetlen változtatást csináltam: nekem az eredetileg használt fél kiló hagyma túl soknak tűnt ehhez a mennyiségű húshoz, kicsivel kevesebbet használtam. A hús istenien puha lett, a szósz kellően sűrű, ahogy én szeretem, a galuska pedig tökéletesen kiegészítette az egész fogást. Tartalmas étel, ami garantáltan csillapítja az éhséget.

Hozzáadta:, 15.2.2017
Kategória: Főételek
Recept Marhagulyás galuskával

Hozzávalók

Gulyáshoz:
500 gmarhalábszár
2 dbnagy fej vöröshagyma
3 ev. kanálzsír
2 dbnagy, húsos paradicsom
1 dbzöldpaprika
1 ev. kanálőrölt piros édes paprika
1 kv. kanálőrölt pirospaprika (csípős)
1 dbszárított csípős paprika
ízlés szerint só
víz
Galuskához:
300 grétesliszt
1 dbtojás + 1 db tojás sárgája
2 kv. kanál
víz (szükség szerint)
1 ev. kanálzsír

Elkészítés menete

  1. Egy edényben felforrósítjuk a zsírt, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen oda! Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát (édeset és csípőset), elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
  2. Kevés vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg a víz el nem fő. Ezt a lépést még kétszer megismételjük. Ezután beletesszük a nagyobb, 4x5 cm-es kockákra vágott húst. Nem sózzuk, nem fűszerezzük. Kb. 8-10 percet folyamatosan kevergetjük, ezalatt a hús átveszi a paprika ízét és illatát. Sózzuk, majd a hús 2/3-ig forró vízzel felöntjük. Lefedjük és a húst puhára pároljuk – ennek ideje nagyban függ a hús korától.
  3. Ha a párolás során a víz elpárolgott, akkor még forró vízzel felönthetjük. A paradicsomot felszeleteljük, a paprikát felkarikázzuk. A csípős paprikát apróra vágjuk. Minden zöldséget hozzáadunk a húshoz, és további 15-20 percig főzzük. A gulyás titka a lassú párolás, a hagymától pedig szép sűrű lesz. Ízlés szerint sózzuk.Tipp: TOP 13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a lábáról
  4. A galuskához a lisztet egy tálba szórjuk, sózzuk, majd beleütjük a tojást és hozzáadjuk a tojás sárgáját. Annyi vizet adunk hozzá, hogy folyós tésztát kapjunk. Fakanállal elkeverjük, de nem kell simára dolgozni.
  5. A tésztát forró sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatóval és addig főzzük, amíg a galuska fel nem jön a víz tetejére. Ezután még 5 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel röviden átmossuk és lecsepegtetjük. Ezután egy tálba tesszük, kevés olajat adunk hozzá és elkeverjük.Tipp: Fantasztikus pác extra omlós csirkemellhez 5 perc alatt

Szerző: Nada I. /Rebeka/