TopReceptek.hu Húsételek Marhahús Marhagulyás galuskával
Marhagulyás galuskával
Recept Marhagulyás galuskával
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Ezzel a recepttel Prágában találkoztam az egyik kiruccanás során, és annyira ízlett, hogy az ismerősöktől elkértem a receptet. Azóta én is készítem. Csehországban nem marhagulyásnak hívják galuskával, hanem „magyar” gulyásnak. Kérdeztem, miért is, de nem kaptam rá választ, és megelégedtem azzal, hogy nagyon finom. Csupán egyetlen változtatást csináltam: nekem az eredetileg használt fél kiló hagyma túl soknak tűnt ehhez a mennyiségű húshoz, kicsivel kevesebbet használtam. A hús istenien puha lett, a szósz kellően sűrű, ahogy én szeretem, a galuska pedig tökéletesen kiegészítette az egész fogást. Tartalmas étel, ami garantáltan csillapítja az éhséget.

TopPetra TopPetra    ·   15.2.2017

Marhagulyás galuskával

Ezzel a recepttel Prágában találkoztam az egyik kiruccanás során, és annyira ízlett, hogy az ismerősöktől elkértem a receptet. Azóta én is készítem. Csehországban nem marhagulyásnak hívják galuskával, hanem „magyar” gulyásnak. Kérdeztem, miért is, de nem kaptam rá választ, és megelégedtem azzal, hogy nagyon finom. Csupán egyetlen változtatást csináltam: nekem az eredetileg használt fél kiló hagyma túl soknak tűnt ehhez a mennyiségű húshoz, kicsivel kevesebbet használtam. A hús istenien puha lett, a szósz kellően sűrű, ahogy én szeretem, a galuska pedig tökéletesen kiegészítette az egész fogást. Tartalmas étel, ami garantáltan csillapítja az éhséget.

Alapanyagok

Gulyáshoz:

500 g
marhalábszár
2 db
nagy fej vöröshagyma
3 ev. kanál
zsír
2 db
nagy, húsos paradicsom
1 db
zöldpaprika
1 ev. kanál
őrölt piros édes paprika
1 kv. kanál
őrölt pirospaprika (csípős)
1 db
szárított csípős paprika
ízlés szerint só
víz

Galuskához:

300 g
rétesliszt
1 db
tojás + 1 db tojás sárgája
2 kv. kanál
víz (szükség szerint)
1 ev. kanál
zsír
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy edényben felforrósítjuk a zsírt, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen oda! Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát (édeset és csípőset), elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre.
  2. Kevés vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg a víz el nem fő. Ezt a lépést még kétszer megismételjük. Ezután beletesszük a nagyobb, 4x5 cm-es kockákra vágott húst. Nem sózzuk, nem fűszerezzük. Kb. 8-10 percet folyamatosan kevergetjük, ezalatt a hús átveszi a paprika ízét és illatát. Sózzuk, majd a hús 2/3-ig forró vízzel felöntjük. Lefedjük és a húst puhára pároljuk – ennek ideje nagyban függ a hús korától.
  3. Ha a párolás során a víz elpárolgott, akkor még forró vízzel felönthetjük. A paradicsomot felszeleteljük, a paprikát felkarikázzuk. A csípős paprikát apróra vágjuk. Minden zöldséget hozzáadunk a húshoz, és további 15-20 percig főzzük. A gulyás titka a lassú párolás, a hagymától pedig szép sűrű lesz. Ízlés szerint sózzuk.
  4. A galuskához a lisztet egy tálba szórjuk, sózzuk, majd beleütjük a tojást és hozzáadjuk a tojás sárgáját. Annyi vizet adunk hozzá, hogy folyós tésztát kapjunk. Fakanállal elkeverjük, de nem kell simára dolgozni.
  5. A tésztát forró sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatóval és addig főzzük, amíg a galuska fel nem jön a víz tetejére. Ezután még 5 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel röviden átmossuk és lecsepegtetjük. Ezután egy tálba tesszük, kevés olajat adunk hozzá és elkeverjük.

Szerző: Nada I. /Rebeka/

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása