Marlenka - fotókkal

Az egyik legfinomabb édesség, amit valaha ettem! Imádom a mézes nyalánkságokat, a Marlenka pedig a kedvenc süteményem. Ez a verzió 6 vékony mézes lapból és bizony 6 réteg karamelles töltelékből áll. Az előkészítése sajnos nem megy túl gyorsan, mert a tésztát bizony pihentetni kell, de a türelem ebben az esetben tökéletes édességet terem! A tetejét maradék tésztából, kakaóból és aprított mogyoróból készült morzsával és olvasztott csokoládéval díszítettem. Szerző: Janulinka

Hozzáadta:, 7.4.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Pudingos receptek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Marlenka - fotókkal

Hozzávalók

Tészta:
120 gvaj
250 gporcukor
2 dbtojás
2 ev. kanálméz
1 kv. kanálecet
1 ev. kanálszódabikarbóna
600 gbúzafinomliszt
Töltelék:
1 dbsűrített tej konzerv
250 gvaj
500 mltej
1 csomagvanília ízű pudingpor
Morzsa:
1 - 2 marékaprított mogyoró
1 ev. kanálkakaó
a megsült tészta egy része morzsolva
Szükségünk lesz még:
csokoládé

Elkészítés menete

  1. Ha nem sikerült karamelles sűrített tejet vennünk, akkor a sima sűrített tejet legalább 3 órán át főzzük. A megfőtt, karamelles sűrített tejet kihűtjük és használhatjuk.
  2. A szódabikarbónát magasabb üvegpohárba szórjuk és hozzáadjuk az ecetet. Egy nagyobb edénybe belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a puha vajat és a porcukrot, majd kis lángon felolvasztjuk. Levesszük a tűzről, gyorsan hozzáadjuk a felvert tojást, kihűtjük, elkeverjük az ecetes keverékkel és kis lángon ismét elkezdjük főzni. Addig főzzük, amíg el nem kezd barnulni és hab nem keletkezik a tetején. Ekkor ismét levesszük a lángról, kihűtjük, hozzáadjuk a lisztet. Sima állagú tésztává gyúrjuk, majd legalább 1 órát pihentetjük.
  3. A pihentetés után a tésztát lisztes felületre tesszük, 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk és egy felfordított tepsire tesszük (amire előtte sütőpapírt tettünk). A tésztát „méretre” vágjuk, na nagyobbra nyújtottuk, akkor a lelógó részekkel egy kés segítségével megszabadulunk. A tésztalapokat 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük – kb. 3-5 perc, vagy még kevesebb idő alatt, attól függ, mennyire nyújtottuk vékonyra. A levágott kis tésztadarabokat is megsütjük, félretesszük.
  4. A nyers tészta elég tömény, nehéz vele dolgozni. Ha túl nagy gondot okoz, akkor az egyes tésztaadagokat 20 másopercre mikróba is tehetjük, így könnyebb lesz kinyújtani.
  5. A tejből és pudingporból sűrű pudingot főzünk. Kihűtjük. A vajat habosra verjük, beledolgozzuk a pudingba, majd a sűrített tejet is. Addig keverjük, dolgozzuk, amíg sima, krémes nem lesz.
  6. Elkezdjük a rétegezést: tésztalap, krém, tésztalap, krém… A legutolsó tésztalapot is megkenjük a krémmel, majd megszórjuk a morzsával.
  7. Morzsa: a félretett tésztát kézzel morzsoljuk, hozzáadjuk a kakaót és az aprított diót, elkeverjük, majd ezzel szórjuk meg a süteményt.
  8. Tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük.