TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Pudingos receptek Marlenka - fotókkal
Marlenka - fotókkal
Recept Marlenka - fotókkal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra    ·   7.4.2019

Marlenka - fotókkal

Az egyik legfinomabb édesség, amit valaha ettem! Imádom a mézes nyalánkságokat, a Marlenka pedig a kedvenc süteményem. Ez a verzió 6 vékony mézes lapból és bizony 6 réteg karamelles töltelékből áll. Az előkészítése sajnos nem megy túl gyorsan, mert a tésztát bizony pihentetni kell, de a türelem ebben az esetben tökéletes édességet terem! A tetejét maradék tésztából, kakaóból és aprított mogyoróból készült morzsával és olvasztott csokoládéval díszítettem. Szerző: Janulinka

45 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés

SZEZONÁLIS ÉTELEK

Alapanyagok

Tészta:

120 g
vaj
250 g
porcukor
2 db
tojás
2 ev. kanál
méz
1 kv. kanál
ecet
1 ev. kanál
szódabikarbóna
600 g
búzafinomliszt

Töltelék:

1 db
sűrített tej konzerv
250 g
vaj
500 ml
tej
1 csomag
vanília ízű pudingpor

Morzsa:

1 - 2 marék
aprított mogyoró
1 ev. kanál
kakaó
a megsült tészta egy része morzsolva

Szükségünk lesz még:

csokoládé
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Ha nem sikerült karamelles sűrített tejet vennünk, akkor a sima sűrített tejet legalább 3 órán át főzzük. A megfőtt, karamelles sűrített tejet kihűtjük és használhatjuk.
  2. A szódabikarbónát magasabb üvegpohárba szórjuk és hozzáadjuk az ecetet. Egy nagyobb edénybe belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a puha vajat és a porcukrot, majd kis lángon felolvasztjuk. Levesszük a tűzről, gyorsan hozzáadjuk a felvert tojást, kihűtjük, elkeverjük az ecetes keverékkel és kis lángon ismét elkezdjük főzni. Addig főzzük, amíg el nem kezd barnulni és hab nem keletkezik a tetején. Ekkor ismét levesszük a lángról, kihűtjük, hozzáadjuk a lisztet. Sima állagú tésztává gyúrjuk, majd legalább 1 órát pihentetjük.
  3. A pihentetés után a tésztát lisztes felületre tesszük, 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk és egy felfordított tepsire tesszük (amire előtte sütőpapírt tettünk). A tésztát „méretre” vágjuk, na nagyobbra nyújtottuk, akkor a lelógó részekkel egy kés segítségével megszabadulunk. A tésztalapokat 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük – kb. 3-5 perc, vagy még kevesebb idő alatt, attól függ, mennyire nyújtottuk vékonyra. A levágott kis tésztadarabokat is megsütjük, félretesszük.
  4. A nyers tészta elég tömény, nehéz vele dolgozni. Ha túl nagy gondot okoz, akkor az egyes tésztaadagokat 20 másopercre mikróba is tehetjük, így könnyebb lesz kinyújtani.
  5. A tejből és pudingporból sűrű pudingot főzünk. Kihűtjük. A vajat habosra verjük, beledolgozzuk a pudingba, majd a sűrített tejet is. Addig keverjük, dolgozzuk, amíg sima, krémes nem lesz.
  6. Elkezdjük a rétegezést: tésztalap, krém, tésztalap, krém… A legutolsó tésztalapot is megkenjük a krémmel, majd megszórjuk a morzsával.
  7. Morzsa: a félretett tésztát kézzel morzsoljuk, hozzáadjuk a kakaót és az aprított diót, elkeverjük, majd ezzel szórjuk meg a süteményt.
  8. Tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük.

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Receptgyűjtemények

Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül

Több gyűjtemény
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept