Mascarpone krémes ZEBRA sütemény

A „zebrás” vagy csíkos süteménynek számos verziója létezik, készítettem már kekszből (kakaós és vaníliás háztartási keksz), kakaós tésztából túrós töltelékkel, de nekem leginkább ez a mascarpone krémes ZEBRA sütemény ízlik. Lényegében puha és omlós tésztát készítünk, amit két részre osztunk, az egyiket kakaóval megbolondítjuk, és ezt a két tésztát öntjük egymásra. A sütemény pikantériája a kakaós és világos rétegeken kívül a finom narancsos aroma, a lekvár és az ellenállhatatlan mascarpone krém. Nálunk nagyon közkedvelt sütemény, és vendégvárónak is szívesen késszítem.

Hozzáadta:Babu27, 9.12.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Mascarpone krémes ZEBRA sütemény

Hozzávalók

Tészta:
5 dbtojás
250 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
125 mlmeleg víz
250 mlolaj
375 grétesliszt
1 csomagsütőpor
1 ksnarancs héja
2 ev. kanálkakaó
4 ev. kanálrum
4 ev. kanáltej
csipet só
4 ev. kanálsárgabaracklekvár
Krém:
500 gmascarpone
130 gporcukor
10 lapzselatin
6 ev. kanálnarancslikőr vagy narancslé
250 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként beledolgozunk 50 g porcukrot.
  2. A narancs reszelt héját összekeverjük a maradék, 200 g porcukorral, a vaníliacukorra, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és habosra verjük. Ezután kerül bele a meleg víz, az olaj, legvégül pedig a sütőporral elkevert liszt. Utoljára ebbe a masszába keverjük bele óvatosan a cukros tojáshabot.
  3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik részbe beledolgozzuk a rumot, kakaót és a tejet.
  4. Egy 26 cm átmérőjű, kör alakú sütőformát előkészítünk, olajjal kikenjük és elkezdjük a tészta rétegezését: a közepére kb. 2 evőkanálnyi világos tészta kerül, ennek a közepére kb. 2 evőkanálnyi kakaós tészta, az egészet pedig addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
  5. Az így elkészített alapot 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
  6. A sütési idő elteltével a sütőt kikapcsoljuk, de a formát nem vesszük ki a sütőből, csupán a sütő ajtaját kicsit lehajtjuk, és 15 percig így pihentetjük a süteményt. Miután a 15 perc eltelt, a süteményt kivesszük a sütőből és kihűtjük.
  7. A kihűlt süteményt megkenjük a lekvárral.
  8. Erre kerül a krém: a mascarpone sajtot elkeverjük a cukorral, a narancslével (vagy likőrrel, de mivel a narancs héját használtam, a narancs levét is felhasználtam). A zselatint a tasakon található útmutató szerint beáztatjuk, majd hozzáadjuk a krémhez. Végül belekeverjük a tejszínhabbá vert tejszínt, és ez a krém kerül a sütemény tetejére. Kakaóval díszítjük, pár órára (vagy akár egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, majd tálaljuk. Jó étvágyat!