Meggyes csokoládétorta

Hozzáadta: TopPetra, 11.2.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Csokitorta, Torták, Gyümölcs szerint, Édes sütemények, Meggy, Ünnepek, Szülinap, Édes torták
KÜLDÖTT KÉPEK
Lágy, puha, gyümölcsös, krémes, csokoládés. Kell ennél több? A meggyes csokoládétorta egy igaz különlegesség, amit az egész család örömmel fogyaszt. Mivel az elkészítése időigényes, így tényleg csak nagyobb alkalmakra szoktam elkészíteni, de megéri a fáradozást. A meggy savanyúsága tökéletesen kiegészíti a csokoládékrémet, a puha tészta pedig tökéletes alapot szolgál az egész tortához.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 11.2.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Csokitorta, Torták, Gyümölcs szerint, Édes sütemények, Meggy, Ünnepek, Szülinap, Édes torták
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Csokikrém - csokis tejszínhab:
500 mlhabtejszín
100 g Sport szelet (mogyorós, csokoládés, vagy bármilyen más töltelékkel, bon-bon is helyettesítheti. Én gesztenyés töltelékeset használtam)
100 g55-60%-os étcsokoládé
Marinált meggy:
350 gfagyasztott kimagozott meggy
50 gkristálycukor
1 kv. kanálkukoricakeményítő
meggylikőr (elhagyható)
Kakaós-mandulás tortakorpusz (20 cm átmérőjű formához):
4 dbtojás, szétválasztva
120 gkristálycukor
1 ev. kanálvaníliacukor
40 gmandulaliszt (vagy apróra darált mandula)
25 gkakaó
70 gbúzafinomliszt
20 gnövényi olaj vagy felolvasztott vaj
Csokiöntet:
180 g50-60%-os étcsokoládé
150 ghabtejszín
- Elkészítjük a csokoládés krémet. A habtejszínt edénybe öntjük és felmelegítjük. Beletesszük a Sport szeletet vagy bon-bonokat, addig keverjük, amíg a csokoládés fel nem oldódik. Miután majdnem felforrt, levesszük a tűzről és belekeverjük a főzőcsokoládét. Addig keverjük, amíg ez is fel nem oldódik. Amíg hűl, kézi robotgéppel, alacsony fokozaton addig dolgozzuk, amíg lágy, krémes, csomómentes masszát nem kapunk. Kihűtjük, lefedjük, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
- A fagyasztott meggyet edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kb. egy evőkanálnyi vizet, majd feltesszük főni. A keményítőt kevés vízben feloldjuk és ezt is hozzáadjuk a meggyes keverékhez. Felforraljuk, egy két percig főzzük, a főzőlé pedig besűrűsödik. Levesszük tűzről, kihűtjük, majd hozzáöntjük a likőrt és betesszük a hűtőszekrénybe.
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a 20 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
- A tésztához a lisztet a kakaóvaj elkeverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Először csak a tojásfehérjét kezdjük el verni alacsony fordulatszámon, majd amikor már habos lesz, hozzáadjuk a cukrot, a fokozatot magasabbra vesszük és elkészítjük a tojáshabot. A tojássárgát a vaníliacukorral habosra verjük. A habos tojássárgás keverékbe óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, elkeverjük, 2-3 adagban a lisztet (amit a kakaóval elkevertünk), végül az olajat.
- A tésztát beleöntjük a sütőformába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. 20 perc után a hőmérsékletet 150 fokra levesszük, a sütőformát a biztonság kedvéért elfordítjuk, és további 10-15 percig sütjük. Tűteszttel ellenőrizzük, hogy a tészta megsült-e.
- A korpuszt kicsit kihűtjük, ezután a formában éles késsel körbe vágjuk, majd óvatosan kiforgatjuk. Ha a tortatestet nem rögtön akarjuk felhasználni, akkor fóliába csomagoljuk (miután teljesen kihűlt) és hűtőszekrénybe tesszük.
- Elkészítjük a csokiöntetet. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. A massza elkezd kicsit besűrűsödni. Miután a tortát már összeraktuk, egy rácsra tesszük (egy tálca felett), majd leöntjük a csokiöntettel. A tortát hűvös helyre tesszük, hogy az öntet megdermedjen (legalább egy éjszkára). Mivel az öntet az oldalain is szépen lecsordogál, nem szükséges késsel igazgatni.
- Torta összeállítása: a tortakorpuszt 3 részre vágjuk. A hideg, csokis habtejszínt habbá verjük. Azt javaslom, hogy alacsony fordulatszámon, óvatosan verjük, mert akár túl is „verhetjük”. Akár kézzel is verhetjük, így jobban ellenőrizni tudjuk a minőségét a csokikrémnek. Az alsó tortalapot meglocsoljuk a meggy levével. Rátesszük a csokis tejszínhab harmadát, elegyengetjük, majd a meggyes töltelék felét. Lefedjük a második tésztalappal, ezt a lapot is meglocsoljuk a meggyes töltelék levével, rávisszük a csokis tejszínhab harmadát, elsimítjuk, rátesszük a maradék meggyes tölteléket, majd lefedjük a harmadik tésztalappal. A maradék csokis tejszínhabbal bevonjuk az egész tortát. Hűtőszekrénybe tesszük, legalább egy éjszakára, majd a csokiöntettel bevonjuk.
Blogom: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Čokoládový dort s višněmi.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Čokoládová torta s višňami.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Tort czekoladowy z wiśniami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schokoladentorte mit Sauerkirschen an.
A csokikremhez mennyi tejszint kell adni, mielott a tortara kennenk? Nekem nagyon folyos lett, csalodtam... holnap jon ra a csokiontet. A foto nagyon szep, de ez alapjan a recept alapjan szamomra nincs sok koze a valosaghoz. Azert remelem, finom lesz legalabb...
Kedves Agi83! A csokikrémet, miután összeállítottuk, le kell hűteni - az 500 g habtejszínhez kb. 200 g csokoládé kerül. A csokis habtejszín folyós, de miután jól lehűlt, fel tudjuk verni, ettől lesz finom krémes. Sajnálom, hogy nem sikerült a recept. Üdvözlettel: a TopReceptek csapata