TopReceptek.hu Gyümölcs szerint Meggy Meggyes csokoládétorta
Meggyes csokoládétorta
Recept Meggyes csokoládétorta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.2.2018

Meggyes csokoládétorta

Lágy, puha, gyümölcsös, krémes, csokoládés. Kell ennél több? A meggyes csokoládétorta egy igaz különlegesség, amit az egész család örömmel fogyaszt. Mivel az elkészítése időigényes, így tényleg csak nagyobb alkalmakra szoktam elkészíteni, de megéri a fáradozást. A meggy savanyúsága tökéletesen kiegészíti a csokoládékrémet, a puha tészta pedig tökéletes alapot szolgál az egész tortához.

60 perc
Elkészítés
15 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Csokikrém - csokis tejszínhab:

500 ml
habtejszín
100 g
Sport szelet (mogyorós, csokoládés, vagy bármilyen más töltelékkel, bon-bon is helyettesítheti. Én gesztenyés töltelékeset használtam)
100 g
55-60%-os étcsokoládé

Marinált meggy:

350 g
fagyasztott kimagozott meggy
50 g
kristálycukor
1 kv. kanál
kukoricakeményítő
meggylikőr (elhagyható)

Kakaós-mandulás tortakorpusz (20 cm átmérőjű formához):

4 db
tojás, szétválasztva
120 g
kristálycukor
1 ev. kanál
vaníliacukor
40 g
mandulaliszt (vagy apróra darált mandula)
25 g
kakaó
70 g
búzafinomliszt
20 g
növényi olaj vagy felolvasztott vaj

Csokiöntet:

180 g
50-60%-os étcsokoládé
150 g
habtejszín
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Elkészítjük a csokoládés krémet. A habtejszínt edénybe öntjük és felmelegítjük. Beletesszük a Sport szeletet vagy bon-bonokat, addig keverjük, amíg a csokoládés fel nem oldódik. Miután majdnem felforrt, levesszük a tűzről és belekeverjük a főzőcsokoládét. Addig keverjük, amíg ez is fel nem oldódik. Amíg hűl, kézi robotgéppel, alacsony fokozaton addig dolgozzuk, amíg lágy, krémes, csomómentes masszát nem kapunk. Kihűtjük, lefedjük, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A fagyasztott meggyet edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kb. egy evőkanálnyi vizet, majd feltesszük főni. A keményítőt kevés vízben feloldjuk és ezt is hozzáadjuk a meggyes keverékhez. Felforraljuk, egy két percig főzzük, a főzőlé pedig besűrűsödik. Levesszük tűzről, kihűtjük, majd hozzáöntjük a likőrt és betesszük a hűtőszekrénybe.
  3. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a 20 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
  4. A tésztához a lisztet a kakaóvaj elkeverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Először csak a tojásfehérjét kezdjük el verni alacsony fordulatszámon, majd amikor már habos lesz, hozzáadjuk a cukrot, a fokozatot magasabbra vesszük és elkészítjük a tojáshabot. A tojássárgát a vaníliacukorral habosra verjük. A habos tojássárgás keverékbe óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, elkeverjük, 2-3 adagban a lisztet (amit a kakaóval elkevertünk), végül az olajat.
  5. A tésztát beleöntjük a sütőformába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. 20 perc után a hőmérsékletet 150 fokra levesszük, a sütőformát a biztonság kedvéért elfordítjuk, és további 10-15 percig sütjük. Tűteszttel ellenőrizzük, hogy a tészta megsült-e.
  6. A korpuszt kicsit kihűtjük, ezután a formában éles késsel körbe vágjuk, majd óvatosan kiforgatjuk. Ha a tortatestet nem rögtön akarjuk felhasználni, akkor fóliába csomagoljuk (miután teljesen kihűlt) és hűtőszekrénybe tesszük.
  7. Elkészítjük a csokiöntetet. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. A massza elkezd kicsit besűrűsödni. Miután a tortát már összeraktuk, egy rácsra tesszük (egy tálca felett), majd leöntjük a csokiöntettel. A tortát hűvös helyre tesszük, hogy az öntet megdermedjen (legalább egy éjszkára). Mivel az öntet az oldalain is szépen lecsordogál, nem szükséges késsel igazgatni.
  8. Torta összeállítása: a tortakorpuszt 3 részre vágjuk. A hideg, csokis habtejszínt habbá verjük. Azt javaslom, hogy alacsony fordulatszámon, óvatosan verjük, mert akár túl is „verhetjük”. Akár kézzel is verhetjük, így jobban ellenőrizni tudjuk a minőségét a csokikrémnek. Az alsó tortalapot meglocsoljuk a meggy levével. Rátesszük a csokis tejszínhab harmadát, elegyengetjük, majd a meggyes töltelék felét. Lefedjük a második tésztalappal, ezt a lapot is meglocsoljuk a meggyes töltelék levével, rávisszük a csokis tejszínhab harmadát, elsimítjuk, rátesszük a maradék meggyes tölteléket, majd lefedjük a harmadik tésztalappal. A maradék csokis tejszínhabbal bevonjuk az egész tortát. Hűtőszekrénybe tesszük, legalább egy éjszakára, majd a csokiöntettel bevonjuk.

 

Blogom: Víkendové pečení

Hozzászólás a recepthez
Agi83    ·   22.11.2020   ·   Válasz   ·  

A csokikremhez mennyi tejszint kell adni, mielott a tortara kennenk? Nekem nagyon folyos lett, csalodtam... holnap jon ra a csokiontet. A foto nagyon szep, de ez alapjan a recept alapjan szamomra nincs sok koze a valosaghoz. Azert remelem, finom lesz legalabb...

TopPetra TopPetra    ·   22.11.2020   ·   Válasz   ·  

Kedves Agi83! A csokikrémet, miután összeállítottuk, le kell hűteni - az 500 g habtejszínhez kb. 200 g csokoládé kerül. A csokis habtejszín folyós, de miután jól lehűlt, fel tudjuk verni, ettől lesz finom krémes. Sajnálom, hogy nem sikerült a recept. Üdvözlettel: a TopReceptek csapata

Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása