Meggylekvár

A házi meggylekvárnál kevés jobb dolog van! Legyen akármilyen meleg, amikor eljön az ideje, akkor bizony nekilátok és elteszek pár üveggel. Nekem másfél kiló gyümölcs és fél kiló barnacukor au, ami bevált, se több, se kevesebb. Persze itt is rengeteg a lehetőség: több cukor, kevesebb cukor, kristálycukor, nádcukor, sűrűbb állag, folyósabb állag... Ki hogy szereti. Szerző: Karambola

Hozzáadta:, 14.7.2020
Kategória: Lekvárok, befőttek, Édesek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Meggylekvár

Hozzávalók

1,5 kgmeggy
500 gnádcukor

Elkészítés menete

  1. A meggyet megmossuk, a magját eltávolítjuk, edénybe tesszük és rászórjuk a cukrot. Én már évek óta nádcukrot használok, ettől kicsit karamellesebb az íze. Természetesen klasszikus kristálycukrot is használhatunk, aki pedig extra édesen szereti, az még adhat hozzá cukrot.
  2. Az így előkészített gyümölcsöt legalább 3 órát pihentetjük. Ezután leturmixoljuk és feltesszük főni.
  3. Kis lángon kezdjük a főzést, egészen addig, amíg el nem éri a kellő sűrűséget. Ez nagyjából 45 perc. Az állag ismét egyéni elbírálás kérdése.
  4. A lekvárt steril üvegekbe tesszük, lezárjuk. Az üvegeket edénybe tesszük, hideg vízzel kb. az üvegek feléig felöntjük, majd forrástól számítva további 5 percig főzzük. Ezután kivesszük az edényből, fejjel lefelé fordítjuk, kendővel lefedjük és megvárjuk, míg kihűl.