Mennyei ALEXANDRA szelet

Az ősz beköszöntével előjönnek az őszi ízek, melyek közül az egyik kedvencem a dió. Bár ebben a mennyei Alexandra szeletben a dió kevésnek tűnhet, mégis fontos szerepet játszik a sütemény ízvilágában és textúrájában. Az apróra vágott, tepsiben sült pirított dió adja az egyik réteget, amit a puha mézes tészta, és a jobbnál-jobb krémes rétegek tesznek igazán ellenállhatatlanná. Nagyon fontos még a jó minőségű, lehetőleg házi, kedvenc lekvárunk. Pompás őszi finomság.

Hozzáadta:Viki78, 5.10.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Mennyei ALEXANDRA szelet

Hozzávalók

Mézes tészta:
200 gbúzafinomliszt
2 dbtojás
60 gméz
60 gporcukor
20 gvaj
1 kv. kanálsütőpor
Tojáshabos réteg:
300 gdió
8 dbtojásfehérje
300 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
4 ev. kanállekvár
Krém:
8 dbtojássárga
10 ev. kanálporcukor
500 mltej
3 ev. kanáldara
1 csomagvaníliapuding
1 csomagvaníliacukor
300 gvaj
2 ev. kanállekvár a kenéshez
Tetejére:
300 mlhabtejszín
1 ev. kanálporcukor
2 csomaghabfixáló
50 gcsokoládé

Elkészítés menete

  1. A diót késsel apróra vágjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljára szórjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a diót a sütőbe tesszük és megsütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből és kihűtjük.
  2. A tejből, vaníliacukorból, tojássárgából, cukorból, darából és vaníliapudingból sűrű krémet főzünk, levesszük a lángról és kihűtjük.
  3. A vajat habosra verjük, majd beledolgozzuk a pudingos krémet. Kézi robotgéppel jó alaposan eldolgozzuk, majd hűtőbe tesszük.
  4. Elkészítjük a mézes tésztát: egy nagy gyúródeszkára egy kupacba szórjuk a lisztet, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a folyékony mézet, a puha vajat, a sütőport és a porcukrot. A hozzávalókból tésztát gyúrunk.
  5. Egy tepsi alját sütőpapírral kibéleljük, és erre tesszük rá a tepsi nagyságúra nyújtott mézes tésztát. A tésztát villával kilyuggatjuk.
  6. A tojásfehérjét egy kevés sóval kemény habbá verjük. Ezután kanálnyi adagokban belekeverjük a porcukrot és a vaníliacukrot. ezután a lekvár következik, majd a masszát rákenjük a tepsiben lévődióra és elegyengetjük. A tepsit ismét 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és teljesen kihűtjük, a széleit vízbe mártott késsel levágjuk.
  7. Amíg a tojáshabos keverék pihen, addig megsütjük a mézes tésztát, 180 fokon kb. 8 percig sütjük, szép aranybarnára. Miután megsült és kihűlt, a széleit ennek a tésztának is levágjuk.
  8. A diós tésztát megkenjük a lekvárral, rákenjük a sűrű és kihűlt krém felét, és erre tesszük rá a diós-tojáshabos tésztát (a diós réteg néz „felfelé”), majd megkenjük a maradék krémmel. Legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.
  9. A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, megkenjük vele a kihűlt süteményt, a tetejét pedig reszelt csokoládéval díszítjük. Jó étvágyat!

 

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Izabelkának