Méteres süti ahogy nagymamám készíti

A méteres süti gyerekkorom egyik legkedvesebb süteménye, amit mamám szokott készíteni. Igaz, az elkészítése időigényes és kell hozzá némi türelem, de az eredmény egy valóban hosszú, és ezáltal sok-sok szeletből álló, puha és lágy, csokival bevont pudingkrémes finomság. Persze erre a sütire is érvényes, hogy ahány ház, annyi szokás. Valaki az őzgerinc formára tesz még egy réteg piskótát, valaki puncsos pudingkrémet használ, és a csokoládés máz is minden konyhában más. A végeredményez ez nem sokat változtat, ugyanis a méteres süti, ahogy nagymamám készíti (és természetesen más nagymama is) a család egyik kedvence.

Hozzáadta:, 14.1.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Méteres süti ahogy nagymamám készíti

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojás
260 gporcukor
10 ev. kanálolaj
8 ev. kanállangyos vít
260 gbúzafinomliszt
1/2 csomagsütőpor
ízlés szerint kakaó
Krém:
1/2 ltej
150 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
1 csomagvanília ízű pudingpor
250 gvaj
csokiöntet

Elkészítés menete

  1. A tojások sárgáját és fehérjéjét szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk az olajat és a vizet. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.
  2. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojássárgás habos masszához. végül óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. Elkeverjük, a tésztát pedig két részre osztjuk. Az egyiket belekeverjük egy kivajazott és liszttel beszórt őzgerinc sütőformába. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót, elkeverjük és ezt is egy őzgerinc formába öntjük. A két süteményt 180 fokon fél órát sütjük. Miután megsült, megvárjuk, míg kihűl és a sütiket kiforgatjuk a formából.
  3. A kihűlt tésztát, miután kivettük a formából, vékonyan felszeleteljük. Én a kis barázdák mentén vágtam fel a süteményeket.
  4. A tejből, cukorból, vaníliacukorból és pudingporból sűrű pudingot főzünk. A pudingot kihűtjük, majd beledolgozzuk a habosra vert vajat, és sima állagú krémmé verjük a vajas pudingot.
  5. A világos és a sötét tésztaszeleteket a pudingos krémmel mindkét felén megkenjük és összetapasztjuk őket. Egy kis krémet félreteszünk, hogy az oldalát és a tetejét – az egész süti felszínét be tudjuk vele vonni.
  6. A sütit legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük és csokiöntettel díszítjük. Vízbe mártott éles késsel „ferdén” felszeleteljük a süteményt.%