Mézes-diós szelet

Nagyon szeretem a diót, és előszeretettel készítem el a diós süteményeket. A dió jöhet a tésztába, morzsa formájában, tölteléknek, vagy éppen karalmelizála a mézes-diós szelet tetejére. Ennél a süteménynél azt szeretem a legjobban, hogy a puha tésztát és krémet pompásan ellensúlyozza a dió ropogóssága. A kész sütemény szinte pillanatok alatt elfogy, és a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kivárjam, amíg azt a pár órát eltölti a hűtőszekrényben. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 24.5.2018
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mézes-diós szelet

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
150 gkristálycukor
2 dbtojás
200 ghideg vaj
2 ev. kanálméz
2 kv. kanálszódabikarbóna
2 kv. kanáltej
csipet só
Diós massza:
350 gdurvára vágott dió
80 gkristálycukor
120 gvaj
3 ev. kanálméz
Krém:
300 mltej
1 és 1/2 ev. kanálbúzafinomliszt
1 és 1/2 ev. kanálkeményítő
80 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
250 gpuha vaj
kevés rum

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a diós masszát: a vajat edénybe tesszük és felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, amíg el nem kezd karamelizálódni. Ekkor tesszük bele a diót és jó alaposan elkeverjük. Ha a karamell már jól befedte a diót, levesszük a tűzről.
  2. Következő lépés a krém: a tejhez hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a cukrot és vaníliacukrot, sűrű krémet főzünk, kihűtjük és krémesre keverjük a puha vajjal. A vajat érdemes kisebb adagokban hozzáadni.
  3. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és eldolgozzuk. A kész tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket kb. 40x30 cm-esre nyújtjuk. Az egyiket megsütjük (175 fokon, 10 percig). A másik tésztalapra rátesszük a még meleg diós masszát (nem szabad, hogy teljesen kihűljön, mert megkeményedik). A diós tésztát is megsütjük. 175 fokon, 10 percig.
  4. Az első, dió nélküli megsült tésztalapot rummal meglocsoljuk, krémmel megkenjük, majd rátesszük a diós tésztalapot.
  5. A süteményt hideg helyre tesszük, legalább 3-4 órára, ideális esetben egy éjszakára.