TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Mézes-diós szelet
Mézes-diós szelet
Recept Mézes-diós szelet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   24.5.2018

Mézes-diós szelet

Nagyon szeretem a diót, és előszeretettel készítem el a diós süteményeket. A dió jöhet a tésztába, morzsa formájában, tölteléknek, vagy éppen karalmelizála a mézes-diós szelet tetejére. Ennél a süteménynél azt szeretem a legjobban, hogy a puha tésztát és krémet pompásan ellensúlyozza a dió ropogóssága. A kész sütemény szinte pillanatok alatt elfogy, és a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kivárjam, amíg azt a pár órát eltölti a hűtőszekrényben. Szerző: Danka

60 perc
Elkészítés
15 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

500 g
búzafinomliszt
150 g
kristálycukor
2 db
tojás
200 g
hideg vaj
2 ev. kanál
méz
2 kv. kanál
szódabikarbóna
2 kv. kanál
tej
csipet só

Diós massza:

350 g
durvára vágott dió
80 g
kristálycukor
120 g
vaj
3 ev. kanál
méz

Krém:

300 ml
tej
1 és 1/2 ev. kanál
búzafinomliszt
1 és 1/2 ev. kanál
keményítő
80 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliacukor
250 g
puha vaj
kevés rum
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Elkészítjük a diós masszát: a vajat edénybe tesszük és felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, amíg el nem kezd karamelizálódni. Ekkor tesszük bele a diót és jó alaposan elkeverjük. Ha a karamell már jól befedte a diót, levesszük a tűzről.
  2. Következő lépés a krém: a tejhez hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a cukrot és vaníliacukrot, sűrű krémet főzünk, kihűtjük és krémesre keverjük a puha vajjal. A vajat érdemes kisebb adagokban hozzáadni.
  3. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és eldolgozzuk. A kész tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket kb. 40x30 cm-esre nyújtjuk. Az egyiket megsütjük (175 fokon, 10 percig). A másik tésztalapra rátesszük a még meleg diós masszát (nem szabad, hogy teljesen kihűljön, mert megkeményedik). A diós tésztát is megsütjük. 175 fokon, 10 percig.
  4. Az első, dió nélküli megsült tésztalapot rummal meglocsoljuk, krémmel megkenjük, majd rátesszük a diós tésztalapot.
  5. A süteményt hideg helyre tesszük, legalább 3-4 órára, ideális esetben egy éjszakára.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása