Mézes kiflik csokoládéba mártva

Karácsonyi kifli nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Számos verziója létezik, én is jó párat kipróbáltam, az egyik kedvencem pedig a mézes kifli csokoládéba mártva. A kellemes fűszerektől igazán finom és illatos a tésztája. Miután megsült, pár napot pihentetni kell, de ezután szinte szétolvad a nyelven. Csak ajánlani tudom! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 3.12.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mézes kiflik csokoládéba mártva

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
50 gkristálycukor
3 ev. kanálvíz
1/4 kv. kanálkardamom
50 gvaj
1/4 kv. kanálszódabikarbóna
1 kv. kanálőrölt fahéj
100 gétcsokoládé
100 gméz
2 dbszegfűszeg
3 dbtojás
1/4 kv. kanál
250 gbúzafinomliszt
5 mlkonyak

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a szirupot. 3 evőkanál vizet és 50 g cukrot edénybe teszünk és kis lángok addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik és el nem keveredik a vízzel. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a mézet. Hozzáadjuk a szegfűszeget és a kardamomot. Pár per után a szegfűszeget kivesszük.
  2. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a puha vajat, az elkészített szirupot és jó alaposan eldolgozzuk.
  3. Egy másik tálban eldolgozzuk a lisztet, sót, fahéjat és szódabikarbónát. Hozzáadjuk a tojássárgás keveréket és sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és meleg helyen 1 órát pihentetjük.
  4. A tésztából kifliket formázunk, a kifliket pedig sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. 170 fokon 15-20 percig sütjük.
  6. A csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a konyakot. A megsült kiflik két végét belemártjuk a csokoládéba.

TIPP: a tojásfehérjét hűtőbe tesszük és más fogáshoz használjuk fel