Mézes marlenka

Marlenkával manapság sok helyen találkozni, boltokban és kifőzdékben is. Be kell vallanom, imádom az édességek, még akkor is, ha minden egyes falat után egy kisebb cukorsokkot szenvedek el. És persze otthon is próbálkozok megismételni a „bolti” élményt, szerencsére sikerrel. A feladat kicsit időigényes, mert a tésztát hűteni kell, legalább 8 lapot kell megsütni, mindegyiket sziruppal és karamellás krémmel megkenni, de megéri! Próbljátok ki! Szerző: Jaja

Hozzáadta:, 14.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mézes marlenka

Hozzávalók

Tészta:
250 gvaj
3 dbtojás
3 ev. kanálméz
1 ev. kanál(csapott) szódabikarbóna
300 gporcukor
400 gfinomliszt
csipet só
Krém:
400 gkaramellás sűrített tej
500 mlhabtejszín
100 gvaj
100 gméz
Szirup:
2 dbcitrom leve
3 ev. kanálporcukor
3 ev. kanálméz

Elkészítés menete

  1. A tésztát már előző este elkészítettem, így másnap már könnyebb volt kezelni. A tojást, mézet, cukrot, sót, szódabikarbónát elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és gőzfürdő felett elkezdjük eldolgozni.
  2. A masszát simára dolgozzuk. Amikor már kellően sűrű, levesszük a gőzfürdőről és hozzáadjuk a lisztet. Ezzel is alaposan eldolgozzuk. Fóliával letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük, legalább pár órára, de ideális esetben egy éjszakára.
  3. Másnap a tésztát 8 részre osztjuk. Mindegyik kis cipót 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A tészta elég ragadós, ezért érdemes lisztes felületen dolgozni. A tésztalapokat köralakúra nyújtjuk, és igyekezzünk egyenlő nagyságú korongokat formázni. A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 200 fokon, a tészta vastagságának függvényében 4-5 percig sütjük.
  4. Miután a tészta megsült, éles késsel vagy pizzavágó késsel formára vágjuk, a levágott tésztarészeket félretesszük”.
  5. Elkészítjük a szirupot, amivel megkenjük a tésztalapokat. A citrom levét elkeverjük a porcukorral és a mézzel. Felforraljuk, 7-10 percig főzzük, kihűtjük.
  6. A krémhez a sűrített tejet a vajjal alacsony lángon elkezdjük összedolgozni, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk és 4-6 percig főzzük. Gőzfürdő felett is dolgozhatunk.
  7. A krémet kihűtjük. A habtejszínt habbá verjük és belekeverjük a karamellás krémbe.
  8. Minden egyes tésztalapra rákenjük a krémet. A tésztalapokat egymásra tesszük, végül bevonjuk a krémmel és minden oldalról megszórjuk a levágott tésztacafatokból készült édes morzsával. Ha kevés, akkor aprított diót is használhatunk. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, felszeleteljük, tálaljuk.