TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Mézes marlenka
Mézes marlenka
Recept Mézes marlenka
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   14.1.2020

Mézes marlenka

Marlenkával manapság sok helyen találkozni, boltokban és kifőzdékben is. Be kell vallanom, imádom az édességek, még akkor is, ha minden egyes falat után egy kisebb cukorsokkot szenvedek el. És persze otthon is próbálkozok megismételni a „bolti” élményt, szerencsére sikerrel. A feladat kicsit időigényes, mert a tésztát hűteni kell, legalább 8 lapot kell megsütni, mindegyiket sziruppal és karamellás krémmel megkenni, de megéri! Próbljátok ki! Szerző: Jaja

55 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

250 g
vaj
3 db
tojás
3 ev. kanál
méz
1 ev. kanál
(csapott) szódabikarbóna
300 g
porcukor
400 g
finomliszt
csipet só

Krém:

400 g
karamellás sűrített tej
500 ml
habtejszín
100 g
vaj
100 g
méz

Szirup:

2 db
citrom leve
3 ev. kanál
porcukor
3 ev. kanál
méz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tésztát már előző este elkészítettem, így másnap már könnyebb volt kezelni. A tojást, mézet, cukrot, sót, szódabikarbónát elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és gőzfürdő felett elkezdjük eldolgozni.
  2. A masszát simára dolgozzuk. Amikor már kellően sűrű, levesszük a gőzfürdőről és hozzáadjuk a lisztet. Ezzel is alaposan eldolgozzuk. Fóliával letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük, legalább pár órára, de ideális esetben egy éjszakára.
  3. Másnap a tésztát 8 részre osztjuk. Mindegyik kis cipót 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A tészta elég ragadós, ezért érdemes lisztes felületen dolgozni. A tésztalapokat köralakúra nyújtjuk, és igyekezzünk egyenlő nagyságú korongokat formázni. A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 200 fokon, a tészta vastagságának függvényében 4-5 percig sütjük.
  4. Miután a tészta megsült, éles késsel vagy pizzavágó késsel formára vágjuk, a levágott tésztarészeket félretesszük”.
  5. Elkészítjük a szirupot, amivel megkenjük a tésztalapokat. A citrom levét elkeverjük a porcukorral és a mézzel. Felforraljuk, 7-10 percig főzzük, kihűtjük.
  6. A krémhez a sűrített tejet a vajjal alacsony lángon elkezdjük összedolgozni, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk és 4-6 percig főzzük. Gőzfürdő felett is dolgozhatunk.
  7. A krémet kihűtjük. A habtejszínt habbá verjük és belekeverjük a karamellás krémbe.
  8. Minden egyes tésztalapra rákenjük a krémet. A tésztalapokat egymásra tesszük, végül bevonjuk a krémmel és minden oldalról megszórjuk a levágott tésztacafatokból készült édes morzsával. Ha kevés, akkor aprított diót is használhatunk. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, felszeleteljük, tálaljuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása