Mézes roló karamellás krémmel töltve

Az igazán roppanós mézes rolók karamellás krémmel töltve nagy népszerűségnek örvend a családban. Finom és ropogós mézes tészta, csokoládéba mártva, megtöltve a lágy, karamellás-vaníliapudingos krémmel. Elismerem, a rolók elkészítése igényel egy kis rutint. A tészta állaga nem mindig tökéletes, és néha egy kicsivel több vajat adok hozzá. A kiszaggatott kis korongokat feltekerem, megsütöm, csokoládéba mártom és megtöltöm a krémmel. Fontos, hogy ha sokat hagyjuk hűlni a korongokat, akkor egyre jobban fognak törni, és nem lehet őket felcsavarni. Egy kis türelemmel és kézügyességgel azonban pompás édesség varázsolható az asztalra.

Hozzáadta:, 27.5.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Szilveszter és Újév
Recept Mézes roló karamellás krémmel töltve

Hozzávalók

HOZZÁVALÓK 60 ADAGHOZ:
500 grétesliszt
200 gporcukor
3 ev. kanálméz (folyós)
1/4 kv. kanálszódabikarbóna
3 dbtojás sárgája
100 gmargarin
Töltelék:
300 gkristálycukor
200 mlhabtejszín
300 mltej
1 csomagvaníliapuding
1 csomagvaníliacukor
300 gvaj
200 gétcsokoládé

Elkészítés menete

  1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba tesszük és sima állagú tésztává gyúrjuk. Ha a tészta túlságosan morzsolódik és nehezen formázható, akkor adhatunk hozzá még margarint vagy vajat. Miután elkészült, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát nagyon vékonyra (kb. 2 mm) nyújtjuk, majd nagyjából 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A korongokat egy kevés olvasztott vajjal megkenjük, felcsavarjuk (roló formákra), majd 180 fokon megsütjük. A töltelékhez a kristálycukrot karamellizáljuk, felöntjük a tejszínnel és addig kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik. Leveszük a tűzről és amíg hűl, néha-néha megkeverjük. A tejből, pudingból és vaníliacukorból pudingot készítünk és kihűtjük.
  2. A szobahőmérsékletű vajat habosra verjük, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pudingba, végül beledolgozzuk a kihűlt karamellt is. Fontos, hogy lágy, krémes állagú legyen a töltelék.
  3. A rolók két végét csokoládéöntetbe mártjuk és megvárjuk, míg megdermed. Ezt követően a karamellás krémet nyomózsákba töltjük, majd megtöltjük a kis rolókat. Pár órát pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon. Jó étvágyat!

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sadovskának.