Mézes roló karamellás krémmel töltve

Az igazán roppanós mézes rolók karamellás krémmel töltve nagy népszerűségnek örvend a családban. Finom és ropogós mézes tészta, csokoládéba mártva, megtöltve a lágy, karamellás-vaníliapudingos krémmel. Elismerem, a rolók elkészítése igényel egy kis rutint. A tészta állaga nem mindig tökéletes, és néha egy kicsivel több vajat adok hozzá. A kiszaggatott kis korongokat feltekerem, megsütöm, csokoládéba mártom és megtöltöm a krémmel. Fontos, hogy ha sokat hagyjuk hűlni a korongokat, akkor egyre jobban fognak törni, és nem lehet őket felcsavarni. Egy kis türelemmel és kézügyességgel azonban pompás édesség varázsolható az asztalra.

Recept Mézes roló karamellás krémmel töltve

Hozzávalók

HOZZÁVALÓK 60 ADAGHOZ:
500 grétesliszt
200 gporcukor
3 ev. kanálméz (folyós)
1/4 kv. kanálszódabikarbóna
3 dbtojás sárgája
100 gmargarin
Töltelék:
300 gkristálycukor
200 mlhabtejszín
300 mltej
1 csomagvaníliapuding
1 csomagvaníliacukor
300 gvaj
200 gétcsokoládé

Elkészítés menete

  1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba tesszük és sima állagú tésztává gyúrjuk. Ha a tészta túlságosan morzsolódik és nehezen formázható, akkor adhatunk hozzá még margarint vagy vajat. Miután elkészült, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát nagyon vékonyra (kb. 2 mm) nyújtjuk, majd nagyjából 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A korongokat egy kevés olvasztott vajjal megkenjük, felcsavarjuk (roló formákra), majd 180 fokon megsütjük. A töltelékhez a kristálycukrot karamellizáljuk, felöntjük a tejszínnel és addig kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik. Leveszük a tűzről és amíg hűl, néha-néha megkeverjük. A tejből, pudingból és vaníliacukorból pudingot készítünk és kihűtjük.
  2. A szobahőmérsékletű vajat habosra verjük, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pudingba, végül beledolgozzuk a kihűlt karamellt is. Fontos, hogy lágy, krémes állagú legyen a töltelék.
  3. A rolók két végét csokoládéöntetbe mártjuk és megvárjuk, míg megdermed. Ezt követően a karamellás krémet nyomózsákba töltjük, majd megtöltjük a kis rolókat. Pár órát pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon. Jó étvágyat!

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sadovskának.