Mézes sárgarépa kuszkusszal

Hozzáadta: TopPetra, 2.1.2021
Kategória: Köretek, Vacsora, Főétkezések, Kuszkusz, Hús nélkül, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
Igazi finomság, ami úgy mézes, hogy mézet nem is használtunk hozzá. A karamellizált cukor és a többi alapanyag redukálsával készül el az édes-fűszeres, mézsszerű mártás. Az édes, mézes répához tökéletesen illik a kicsit savanykás ízvilágot tükröző kuszkusz. Szerző: Nada I (Rebeka)
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 2.1.2021
Kategória: Köretek, Vacsora, Főétkezések, Kuszkusz, Hús nélkül, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Édes répa:
3 - 4 dbsárgarépa
2 ev. kanálnádcukor
300 mlnarancslé(100% juice)
2 cmfriss gyömbér
1 dbcsillagánizs
1 kv. kanálecet (10%)
só
őrült feketebors
Kuszkusz:
1 bögrekuszkusz (250 ml)
1 marékmazsola
1 ev. kanálolívaolaj
1 ev. kanálcitromlé vagy lime leve
1 kv. kanálőrölt római kömény
Kb. 500 mlalaplé
só
őrölt feketebors frissen őrölve
koriander vagy petrezselyemzöld
- A megmosott és megtisztított sárgarépát hosszában félbe vágjuk, majd vékony lapokra. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd ebbe forgatjuk bele a sárgarépát.
- Felöntjük a narancslével, majd kb. 2 percig főzzük.
- Ezután adjuk hozzá a csillagánizst, az apró kockára vágott vagy lereszelt gyömbért, sót, borsot és ecetet. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. A répa ezalatt félpuhára fő, ami szerintem pont a megfelelő állag. Ha a répa már kész, akkor kivesszük, majd a fennmaradt főzőlevet mézes sűrűségig főzzük.
- A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a citrom vagy lime levét, a római köményt, a sót és borsot. Elkeverjük, majd felöntjük a forró alaplével. Kb. 10 percig pihentetjük, ezalatt a kuszkusz magába szívja a nedvességet. Elkeverjük, és gyakorlatilag el is készült.
- Tálaljuk: a répát tányérra szedjük, meglocsoljuk a „mézzel”, majd kuszkuszt is szedünk a tányérra – friss korianderrel agy petrezselyemzölddel is díszíthetjük.
Blogom: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Medová karotka s kuskusem.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS