TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Mézes sárgarépa kuszkusszal
Mézes sárgarépa kuszkusszal
Recept Mézes sárgarépa kuszkusszal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Igazi finomság, ami úgy mézes, hogy mézet nem is használtunk hozzá. A karamellizált cukor és a többi alapanyag redukálsával készül el az édes-fűszeres, mézsszerű mártás. Az édes, mézes répához tökéletesen illik a kicsit savanykás ízvilágot tükröző kuszkusz. Szerző: Nada I (Rebeka)

TopPetra TopPetra    ·   2.1.2021

Mézes sárgarépa kuszkusszal

Igazi finomság, ami úgy mézes, hogy mézet nem is használtunk hozzá. A karamellizált cukor és a többi alapanyag redukálsával készül el az édes-fűszeres, mézsszerű mártás. Az édes, mézes répához tökéletesen illik a kicsit savanykás ízvilágot tükröző kuszkusz. Szerző: Nada I (Rebeka)

15 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Édes répa:

3 - 4 db
sárgarépa
2 ev. kanál
nádcukor
300 ml
narancslé(100% juice)
2 cm
friss gyömbér
1 db
csillagánizs
1 kv. kanál
ecet (10%)
őrült feketebors

Kuszkusz:

1 bögre
kuszkusz (250 ml)
1 marék
mazsola
1 ev. kanál
olívaolaj
1 ev. kanál
citromlé vagy lime leve
1 kv. kanál
őrölt római kömény
Kb. 500 ml
alaplé
őrölt feketebors frissen őrölve
koriander vagy petrezselyemzöld
Recept elkészítése
Nyomtatás
15 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
  1. A megmosott és megtisztított sárgarépát hosszában félbe vágjuk, majd vékony lapokra. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd ebbe forgatjuk bele a sárgarépát.
  2. Felöntjük a narancslével, majd kb. 2 percig főzzük.
  3. Ezután adjuk hozzá a csillagánizst, az apró kockára vágott vagy lereszelt gyömbért, sót, borsot és ecetet. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. A répa ezalatt félpuhára fő, ami szerintem pont a megfelelő állag. Ha a répa már kész, akkor kivesszük, majd a fennmaradt főzőlevet mézes sűrűségig főzzük.
  4. A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a citrom vagy lime levét, a római köményt, a sót és borsot. Elkeverjük, majd felöntjük a forró alaplével. Kb. 10 percig pihentetjük, ezalatt a kuszkusz magába szívja a nedvességet. Elkeverjük, és gyakorlatilag el is készült.
  5. Tálaljuk: a répát tányérra szedjük, meglocsoljuk a „mézzel”, majd kuszkuszt is szedünk a tányérra – friss korianderrel agy petrezselyemzölddel is díszíthetjük.

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása