Mindig finom lekvárral töltött fánk

Eredetileg sima fánkot szerettem volna készíteni, a megsült fánkok tetejét pedig lekvárral és porcukorral szerettem volna ízesíteni. Aztán gondoltam egyet, a fánkokat inkább megtöltöttem a lekvárra, végül pedig szép aranybarnára sütöttem. A mindig finom lekvárral töltött fánk csodás finomság! A család nagyon szereti, és nincs az a mennyiség, amit ne ennének meg. Legközelebb más töltelékkel is kipróbálom!

Hozzáadta:, 6.9.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Fánkok, képviselőfánkok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mindig finom lekvárral töltött fánk

Hozzávalók

500 gbúzafinomliszt
35 gélesztő
3 dbtojássárga
250 mllangyos tej
50 gvaj
50 gkristálycukor
3 ev. kanálrum
csipet só
citrom reszelt héja
1 lolaj sütéshez
A fánkokhoz kell még:
vaj
rum
porcukor
lekvár

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt a kanállal együtt elkeverjük egészen addig, amíg kásás állagú nem lesz. Ez egy ideig eltart, de érdemes kitartani. Hozzáöntjük a tej felét, egy evőkanál lisztet, elkeverjük és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Amikor már szép, sűrű hab keletkezett a felszínén, elkészült. Érdemes friss élesztővel dolgozni, így biztosan fel fog futni.
  2. A vajat elkeverjük a maradék cukorral. Amikor már habos, hozzáadjuk a tojássárgát, a rumot, a csipet sót és a citrom reszelt héját (elhagyható). Fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt, sima állagú tésztává dolgozzuk. Lefedjük, meleg helyen legalább 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, kevés liszttel megszórjuk. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohár segítségével kis korongokat szaggatunk ki belőle. A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd újabb korongokat szaggatunk ki. A maradék tésztát henger alakúra formázzuk, ketté vágjuk és egymás köré fonjuk.
  4. A korongok felének közepébe lyukat nyomunk, ebbe töltjük bele a lekvárt. Az érintetlen korongokkal lefedjük, jó alaposan lenyomjuk, kicsit kilapítjuk, majd ismét kiszaggatjuk a pogácsaszaggatóval vagy a pohár segítségével. Így a két tésztalap alaposan lezárja a lekvárt.
  5. Az olajat edénybe öntjük és felforrósítjuk. Fontos, hogy a töltött fánkok az olaj felszínén ússzanak.
  6. Amikor már benne vannak a fánkok az olajban, lefedjük és 2 percig sütjük. Ezalatt szépen aranybarnára sül. Ezután megfordítjuk, lefedés nélkül tovább sütjük.
  7. A fánkokat papír törlőkendővel kibélelt tányérra tesszük.
  8. A kész fánkokat olvasztott vajjal elkevert rummal megkenjük, porcukorral megszórjuk.

 

Forrás: Dvě v troubě