Mini diós-almás tekercs

A klasszikus kalácstól most eltekintettem, és kicsit átgondoltam, hogyan is tudnék nekilátni a jól bevált hozzávalók felhasználásával valami újnak. Aztán megszületett a mini diós-almás tekercs ötlete. Különlegessége, hogy a kapott tekercset hajtogattam és nem csavartam, a töltelékbe a dió mellé pedig reszelt almát is tettem. Egyszerűen tökéletes lett!

Hozzáadta:, 18.12.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mini diós-almás tekercs

Hozzávalók

Tészta:
300 gfinomliszt
150 gvaj
100 gporcukor
1 dbtojás
1 ev. kanáltejföl
50 gmandula
1/2 kv. kanál
Töltelék:
200 gdarált dió
150 gporcukor
100 greszelt alma

Elkészítés menete

  1. A hideg vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, tejfölt, lisztet, darált mandulát és egy csipet sót. Lágy tésztává dolgozzuk, fóliába csomagoljuk és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A kihűlt tésztát vékonyra nyújtjuk, majd megtöltjük a töltelékkel – a tészta szélére tesszük, kb. 1/3 hosszan.
  3. A töltelékhez a hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, akár egy csipet őrölt fahéjat is adhatunk hozzá.
  4. A tésztát elkezdjük felcsavarni, vagyis hajtogatjuk. A töltelékkel nem rendelkező tésztalapot ráfordítjuk a töltelékre, majd a maradékot „alágyűrjük”. Ha ez a megoldás nem tetszik, akkor maradhatunk a klasszikus módszernél, a tésztát megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk.
  5. A tekercset felszeleteljük, a szeleteket pedig sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  6. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Miután megsült, porcukorral megszórjuk.%1%2