Mini mákos tekercs joghurtos tésztából

Ez a puha, mini mákos tekercs joghurtos tésztából az egyik nagy kedvencem! Imádom, ahogy a jó vastag mákos réteg megbújuk a tésztalapok közt. A citromnak köszönhetően az íze még különlegesebb. Szerintem nagyon jól megfér egymás mellett a savanykás citrusos ízvilág és a finom, cukros-mákos töltelék. A kelesztés, elkészítés és sütés után már csak porcukorral kell megkenni. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 20.5.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények, Tekercsek, roládok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mini mákos tekercs joghurtos tésztából

Hozzávalók

Tészta:
1 kgfinomliszt
200 gkristálycukor
200 mlolaj
100 mlnatúr joghurt
2 dbtojásfehérje
450 mllangyos tej
1 dbcitrom héja
50 gfriss élesztő
2 kv. kanál
Töltelék:
500 gdarált mák
200 gnádcukor
1 csomagvaníliacukor
300 mltej
ízlés szerint citrom reszelt héja

Elkészítés menete

  1. Klasszikus módon készítjük el a kelt tésztát: az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot és lisztet, elkeverjük, felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a többi hozzávalóval és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük és egy órát meleg helyen kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyik tésztalapot kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, megkenjük a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot, cukrot és vaníliacukrot tálba tesszük és leforrázzuk a forró tejjel. Citromhéjjal és citrom levével ízesíthetjük, ízlés szerint.
  3. A tésztát a szélesebb oldalánál fogva felcsavarjuk, 3-5 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük. Sütés előtt a tetejét felvert tojássárgával megkenjük.