Mogyorós tornádó tejfölös tésztából

Ez a finom, mogyorós tekercs vagy tornádó igazi különlegesség. A tejfölös tészta és mogyoró tökéletes együttest alkot, amivel mindenkit le tudunk venni a lábáról. A receptet nem kell túlgondolni: a tészta gyorsan elkészül, a töltelék sem nagy feladat, a tekercseket ügyesen fel lehet tekerni, a többi pedig gyerekjáték. Jó étvágyat! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 10.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Tekercsek, roládok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Mogyorós tornádó tejfölös tésztából

Hozzávalók

Tészta:
500 gfinomliszt
4 gszódabikarbóna
1/4 kv. kanál
200 gvaj
200 gtejföl
Töltelék:
170 gfinomliszt
150 gkristálycukor
50 gvaj
1 dbtojás tésztához
50 gmogyoró
Szükségünk lesz még:
1 dbtojássárga kenéshez
mogyoró szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, a kockára vágott puha vajat és a tejfölt.
  2. Sima állagú tésztát gyúrunk, amit fóliába csomagolunk és fél órára hűtőszekrénybe teszünk. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásokat szétválasztjuk, majd a tojássárgát elkeverjük a liszttel, cukorral, vajjal és apróra tört mogyoróval.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből, két részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk és megkenjük a tojásfehérjével. Rászórjuk a tölteléket és felcsavarjuk.
  4. A tekercs tetején villával mintázatot formázhatunk.
  5. Éles késsel felvágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojássárgával megkenjük, ízlés szerint apróra tört mogyoróval megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.