Nagymama buktája

Nagymamám szerint a legjobb buktához nem kell más, mint egy jó nagy adag rendes élesztős tészta (ugyanis keveset szerinte nem érdemes csinálni), finom töltelékek, egy kis türelem, na meg egy jól működő sütő. Szerencsére ezeket a tanácsokat megfogadtam, és sikerült elsajátítanom nagymamám buktájának receptjét. Lekváros és túrós töltelékkel töltöttem a kelt tésztából készült kis négyzeteket, a végeredmény pedig pompás lett. Nem kellett sokat várni, és a tepsi tartalma eltűnt.

Hozzáadta:, 15.4.2017
Kategória: Főételek, Hús nélkül, Bukták, Kelt tészta, Édes főételek
Recept Nagymama buktája

Hozzávalók

1 kgrétesliszt
1 dbtojás
1 kockaélesztő
4 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
kb. 5-6 dltej
vaj
túró
lekvár
vaníliacukor

Elkészítés menete

  1. Egy tálba kb. 900 g lisztet szórunk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, beleszórjuk a sót és ráütjük a tojást.
  2. 100 ml tejbe 1 evőkanál cukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
  3. A kovászt beleöntjük a lisztbe, hozzáöntjük a maradék tejet és tészta állagúvá dolgozzuk. A tésztát legalább egy órát letakarva kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát bő liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzeteket lekvárral vagy vaníliacukorra és cukorral kikevert túróval töltjük.
  5. A töltött négyzeteket felcsavarjuk vagy a tölteléket simán csak becsomagoljuk, és egy olvasztott vajjal kikent tepsibe szorosan egymás mellé tesszük. Én a buktákat olvasztott vajjal is megkenem.
  6. Ha marad ki olvasztott vaj, akkor azt a bukták tetejére öntjük.
  7. 180 fokon aranyszínűre sütjük.