Nagymama húsvéti tortája

Ezt a receptet nagymamámtól tanultam. Mindig ezzel várt minket húsvétkor, és meg is tanított az elkészítésére. Azóta ez a torta nem maradhat le az ünnepi asztalról, nagymama húsvéti tortája a mi ünnepünk részévé vált.

Hozzáadta:admin, 8.9.2016
Kategória: Desszertek, Húsvét
Nagymama húsvéti tortája

Hozzávalók

Tészta:
600 gbúza finomliszt
140 gcukor
250 mllangyos tej
30 gélesztő
1 dbtojás
120 golvasztott vaj
½ kv. kanál
1 kv. kanálcitromhéj
1 ev. kanálrum
Befejezéshez:
50 gmandula
1 dbtojás bekenéshez

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, rumot, 1 evőkanál lisztet, elkeverjük és felfuttatjuk.
  2. Az elkészült kovászt összekeverjük a többi hozzávalóval, jól eldolgozzuk, és sima tésztát gyúrunk. A tésztát liszttel megszórjuk, konyharuhával lefedjük és meleg helyen körülbelül 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Mindkét részből cipókat formázunk, tepsire helyezzük és még fél órát pihentetjük. Megkenjük tojással, megszórjuk megtisztított mandulával és 170 °C-on készre sütjük.