Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből)

Hozzáadta: TopPetra, 20.6.2018
Kategória: Édes főételek, Bukta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
Már gyerekként is odavoltam nagymamám receptjeiért, és még gyerekfejjel el kezdtem leírni ezeket a pompás recepteket. Mindezt egy öreg füzetbe, kézzel írva. Sokszor az volt az esti program, hogy mamával ültem a konyhában, ő diktálta, én pedig szorgosan jegyzeteltem. Pontosan ilyen recept nagymamám buktája, aminek az illatát még most is szinte érzem. Amikor készítem, mindig eszembe jut az öreg konyha, a régi vasból készült tűzhely, a jó sok tüzelőfa, és persze nagymamám.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 20.6.2018
Kategória: Édes főételek, Bukta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
500 gliszt (finomliszt vagy rétesliszt)
30-50 gcukor
50 gmargarin
1 dbtojás
20 gélesztő
5 gsó
kb. 250 mltej
citromhéj, vaníliaaroma
- A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, elkeverjük, a közepére pedig mélyedést csinálunk. Ebbe a mélyedésbe morzsoljuk bele az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot és egy kevés tejet. Egy kevés liszttel elkeverjük és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezalatt az élesztő felfut. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává dolgozzuk (a tojást a tejjel elkevertem és úgy öntöttem hozzá).
- A tésztát egy órát kelesztjük.
- Egy tepsit kiolajozunk és olajos kézzel a tepsibe tesszük a megformázott buktákat.
- Még 15-20 percig kelesztjük, végül 200 fokon 25 – 35 percig sütjük.
Blogom Hankával: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Babiččiny buchty (ze staré kuchařky).
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Omas Buchteln (aus einem alten Kochbuch) an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS