Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből)

Hozzáadta: Viki78, 29.9.2017
Kategória: Főételek, Édes főételek, Bukták, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Már gyerekként is odavoltam nagymamám receptjeiért, és még gyerekfejjel el kezdtem leírni ezeket a pompás recepteket. Mindezt egy öreg füzetbe, kézzel írva. Sokszor az volt az esti program, hogy mamával ültem a konyhában, ő diktálta, én pedig szorgosan jegyzeteltem. Pontosan ilyen recept nagymamám buktája, aminek az illatát még most is szinte érzem. Amikor készítem, mindig eszembe jut az öreg konyha, a régi vasból készült tűzhely, a jó sok tüzelőfa, és persze nagymamám.
Hozzáadta: Viki78, 29.9.2017
Kategória: Főételek, Édes főételek, Bukták, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
- A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, elkeverjük, a közepére pedig mélyedést csinálunk. Ebbe a mélyedésbe morzsoljuk bele az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot és egy kevés tejet. Egy kevés liszttel elkeverjük és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezalatt az élesztő felfut. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává dolgozzuk (a tojást a tejjel elkevertem és úgy öntöttem hozzá).
- A tésztát egy órát kelesztjük.
- Egy tepsit kiolajozunk és olajos kézzel a tepsibe tesszük a megformázott buktákat.
- Még 15-20 percig kelesztjük, végül 200 fokon 25 – 35 percig sütjük.
Blogom Hankával: Pečení všeho druhu ORIGINAL