Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből)

Már gyerekként is odavoltam nagymamám receptjeiért, és még gyerekfejjel el kezdtem leírni ezeket a pompás recepteket. Mindezt egy öreg füzetbe, kézzel írva. Sokszor az volt az esti program, hogy mamával ültem a konyhában, ő diktálta, én pedig szorgosan jegyzeteltem. Pontosan ilyen recept nagymamám buktája, aminek az illatát még most is szinte érzem. Amikor készítem, mindig eszembe jut az öreg konyha, a régi vasból készült tűzhely, a jó sok tüzelőfa, és persze nagymamám.

Hozzáadta:, 29.9.2017
Kategória: Főételek
Recept Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből)

Hozzávalók

500 gliszt (finomliszt vagy rétesliszt)
30-50 gcukor
50 gmargarin
1 dbtojás
20 gélesztő
5 g
kb. 250 mltej
citromhéj, vaníliaaroma

Elkészítés menete

  1. A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, elkeverjük, a közepére pedig mélyedést csinálunk. Ebbe a mélyedésbe morzsoljuk bele az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot és egy kevés tejet. Egy kevés liszttel elkeverjük és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezalatt az élesztő felfut. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává dolgozzuk (a tojást a tejjel elkevertem és úgy öntöttem hozzá).
  2. A tésztát egy órát kelesztjük.
  3. Egy tepsit kiolajozunk és olajos kézzel a tepsibe tesszük a megformázott buktákat.
  4. Még 15-20 percig kelesztjük, végül 200 fokon 25 – 35 percig sütjük.

Blogom Hankával: Pečení všeho druhu ORIGINAL