Nagymamám foszlós kalácsa

Recept Nagymamám foszlós kalácsa

Hozzáadta: TopPetra, 15.4.2022

Kategória: Péksütemények, Karácsony, Ünnepek

KÜLDÖTT KÉPEK

Ha még nem ettetek igazán puha, omlós, foszlós, fonott kalácsot, akkor itt az ideje kipróbálni ezt a receptet. Húsvét, karácsony alkalmával is megállja a helyét, de a mindennapok tökéletes reggelije is lehet vajjal, lekvárral, egy bögre kakaóval. Szerző: Addy

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 15.4.2022

Kategória: Péksütemények, Karácsony, Ünnepek

ALAPANYAGOK

1/2 kgbúzafinomliszt
10 evőkanálcukor
2 dbtojás
csipet
20 gélesztő
100 golvasztott vaj
Kevés tej
Mazsola

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A lisztet, cukrot, sót, tojást morzsolt élesztőt tálba tesszük. Az olvasztott vajat elkeverjük nagyjából fél deci langyos tejjel, ezt is ráöntjük, rászórjuk a mazsolát, majd sima állagú tésztává gyúrjuk. Ha kell, akkor adhatunk még hozzá langyos tejet. A kapott tésztát lefedjük, egy órát kelesztjük.
  2. A kapott tésztát 2 nagyobb és 1 kisebb részre osztjuk. A két nagyobb adagot 3-3 egyforma részre osztjuk, henger alakúra nyújtjuk, majd két kalácsot fonunk. Ha az egyik elkészült, kivajazott tepsire tesszük, majd ennek a tetejére tesszük másik fonott kalácsot.
  3. A kisebb adagot két részre osztjuk, ezekből is hengert fomázunk, majd ezt is egymásba fonjuk. Rátesszük a tepsiben lévő kalácsok tetejére. Az így kapott hármas kalácsot olajjal megkenjük, 150 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás