TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Nagymamám foszlós kalácsa
Nagymamám foszlós kalácsa
Recept Nagymamám foszlós kalácsa
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   15.4.2022

Nagymamám foszlós kalácsa

Ha még nem ettetek igazán puha, omlós, foszlós, fonott kalácsot, akkor itt az ideje kipróbálni ezt a receptet. Húsvét, karácsony alkalmával is megállja a helyét, de a mindennapok tökéletes reggelije is lehet vajjal, lekvárral, egy bögre kakaóval. Szerző: Addy

Alapanyagok
1/2 kg
búzafinomliszt
10 evőkanál
cukor
2 db
tojás
csipet
20 g
élesztő
100 g
olvasztott vaj
Kevés tej
Mazsola
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A lisztet, cukrot, sót, tojást morzsolt élesztőt tálba tesszük. Az olvasztott vajat elkeverjük nagyjából fél deci langyos tejjel, ezt is ráöntjük, rászórjuk a mazsolát, majd sima állagú tésztává gyúrjuk. Ha kell, akkor adhatunk még hozzá langyos tejet. A kapott tésztát lefedjük, egy órát kelesztjük.
  2. A kapott tésztát 2 nagyobb és 1 kisebb részre osztjuk. A két nagyobb adagot 3-3 egyforma részre osztjuk, henger alakúra nyújtjuk, majd két kalácsot fonunk. Ha az egyik elkészült, kivajazott tepsire tesszük, majd ennek a tetejére tesszük másik fonott kalácsot.
  3. A kisebb adagot két részre osztjuk, ezekből is hengert fomázunk, majd ezt is egymásba fonjuk. Rátesszük a tepsiben lévő kalácsok tetejére. Az így kapott hármas kalácsot olajjal megkenjük, 150 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása