Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra

Recept Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra

Hozzáadta: TopPetra, 1.3.2022

Kategória: Desszertek, sütemények, Rétesek

KÜLDÖTT KÉPEK

Ha van valami, amit szinte bármikor meg tudok enni, az a mákból készült édesség. Azok közül is a kedvencem a mákos tekercs, a mákos kalács, a mákkal töltött batyuk. Nem csoda, hogy egész évben készítem. Szerző: Triniti

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 1.3.2022

Kategória: Desszertek, sütemények, Rétesek

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

600 gbúzafinomliszt
100 gporcukor
100 gvaj
300 mltej
2 dbtojássárga
1 csomagélesztőpor
Csipet só

Töltelék:

300 gdarált mák
100-150 mltej
150 gporcukor
2 csomagvaníliacukor

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. 100 ml tejet felmelegítünk, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, beleszórjuk az élesztőt. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, a tojások sárgáját, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt. Tésztává dolgozzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot kinyújtjuk.
  3. A mákos töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliacukorral együtt, majd ráöntjük a darált mákra. Elkeverjük, ezzel kenjük meg a tésztalapokat.
  4. Felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd pár órára hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tesszük.
  5. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, addig a tekercset is kivesszük a hűtőből, majd a tekercset sütőbe tesszük. A hőfokot rögtön 180 fokra csökkentjük, kb. 30 percig sütjük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás