Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra
Ha van valami, amit szinte bármikor meg tudok enni, az a mákból készült édesség. Azok közül is a kedvencem a mákos tekercs, a mákos kalács, a mákkal töltött batyuk. Nem csoda, hogy egész évben készítem. Szerző: Triniti
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 1.3.2022
Kategória: Desszertek, sütemények, Rétesek
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
600 gbúzafinomliszt
100 gporcukor
100 gvaj
300 mltej
2 dbtojássárga
1 csomagélesztőpor
Csipet só
Töltelék:
300 gdarált mák
100-150 mltej
150 gporcukor
2 csomagvaníliacukor
- 100 ml tejet felmelegítünk, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, beleszórjuk az élesztőt. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, a tojások sárgáját, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt. Tésztává dolgozzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot kinyújtjuk.
- A mákos töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliacukorral együtt, majd ráöntjük a darált mákra. Elkeverjük, ezzel kenjük meg a tésztalapokat.
- Felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd pár órára hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tesszük.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nejlepší makové záviny jako od babičky.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS