TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Rétesek Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra
Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra
Recept Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   1.3.2022

Nagymamám legjobb mákos tekercse, nemcsak karácsonyra

Ha van valami, amit szinte bármikor meg tudok enni, az a mákból készült édesség. Azok közül is a kedvencem a mákos tekercs, a mákos kalács, a mákkal töltött batyuk. Nem csoda, hogy egész évben készítem. Szerző: Triniti

120 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

600 g
búzafinomliszt
100 g
porcukor
100 g
vaj
300 ml
tej
2 db
tojássárga
1 csomag
élesztőpor
Csipet só

Töltelék:

300 g
darált mák
100-150 ml
tej
150 g
porcukor
2 csomag
vaníliacukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. 100 ml tejet felmelegítünk, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, beleszórjuk az élesztőt. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, a tojások sárgáját, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt. Tésztává dolgozzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot kinyújtjuk.
  3. A mákos töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliacukorral együtt, majd ráöntjük a darált mákra. Elkeverjük, ezzel kenjük meg a tésztalapokat.
  4. Felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd pár órára hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tesszük.
  5. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, addig a tekercset is kivesszük a hűtőből, majd a tekercset sütőbe tesszük. A hőfokot rögtön 180 fokra csökkentjük, kb. 30 percig sütjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása