TopReceptek.hu Édes főételek Bukta Nagymamám túrós buktája
Nagymamám túrós buktája
Recept Nagymamám túrós buktája
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Nagymamám túrós buktáját a gyerekeim kérésére készítettem el. Mikor a nagyihoz mentünk, akkor sokszor fogadta ezzel a csemetéket, és mindig sikerült úgy időzítenie, hogy mikor megérkeztünk, akkor a bukták még melegek, de már kézbe fokhatóak voltak. Szerencsére a receptet én is ellestem nagymamámtól és anyukámtól, és bízom benne, hogy a lányom is megtanulja elkészíteni.

TopPetra TopPetra    ·   7.6.2018

Nagymamám túrós buktája

Nagymamám túrós buktáját a gyerekeim kérésére készítettem el. Mikor a nagyihoz mentünk, akkor sokszor fogadta ezzel a csemetéket, és mindig sikerült úgy időzítenie, hogy mikor megérkeztünk, akkor a bukták még melegek, de már kézbe fokhatóak voltak. Szerencsére a receptet én is ellestem nagymamámtól és anyukámtól, és bízom benne, hogy a lányom is megtanulja elkészíteni.

120 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

1 kg
búzafinomliszt
100 g
kristálycukor
100 g
vaj
42 g
élesztő
csipet só
600 ml
tej (vagy szükség szerint)
2 db
egész tojás

Töltelék:

750 g
túró
200 g
kristálycukor
3 csomag
vaníliacukor
2 db
tojás
(ízlés szerint mazsola)

Szükségünk lesz még:

olaj a tepsi kikenéséhez és a buktákhoz
kevés tejjel felvert tojássárga
Recept elkészítése
Nyomtatás
120 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
  1. Egy kevés langyos tejbe egy kanál cukrot keverünk, majd hozzáadjuk az élesztőt.
  2. Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot, a tojást, a felolvasztott vajat, a csipet sót, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztát gyúrunk a hozzávalókból, letakarjuk és meleg helyen addig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresére nem nő.
  3. A túrót a kristálycukorral és vaníliacukorral, valamint a felvert tojással elkeverjük. Ha szeretjük, akkor mazsolát és egy kevés rumot is adhatunk hozzá.
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden egyes kis tésztanégyzet közepére egy adag tölteléket teszünk. A tölteléket a tésztával becsomagoljuk és olajos kézzel kis golyókat formázunk. Az elkészült csomagokat olajjal kikent tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé.
  5. A tetejét tejjel felvert tojássárgával megkenjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
  6. A megsült bukták tetejét porcukorral megszórjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása