Nagymamám túrós buktája

Nagymamám túrós buktáját a gyerekeim kérésére készítettem el. Mikor a nagyihoz mentünk, akkor sokszor fogadta ezzel a csemetéket, és mindig sikerült úgy időzítenie, hogy mikor megérkeztünk, akkor a bukták még melegek, de már kézbe fokhatóak voltak. Szerencsére a receptet én is ellestem nagymamámtól és anyukámtól, és bízom benne, hogy a lányom is megtanulja elkészíteni.

Hozzáadta:, 7.6.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Nagymamám túrós buktája

Hozzávalók

Tészta:
1 kgbúzafinomliszt
100 gkristálycukor
100 gvaj
42 gélesztő
csipet só
600 mltej (vagy szükség szerint)
2 dbegész tojás
Töltelék:
750 gtúró
200 gkristálycukor
3 csomagvaníliacukor
2 dbtojás
(ízlés szerint mazsola)
Szükségünk lesz még:
olaj a tepsi kikenéséhez és a buktákhoz
kevés tejjel felvert tojássárga

Elkészítés menete

  1. Egy kevés langyos tejbe egy kanál cukrot keverünk, majd hozzáadjuk az élesztőt.
  2. Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot, a tojást, a felolvasztott vajat, a csipet sót, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztát gyúrunk a hozzávalókból, letakarjuk és meleg helyen addig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresére nem nő.
  3. A túrót a kristálycukorral és vaníliacukorral, valamint a felvert tojással elkeverjük. Ha szeretjük, akkor mazsolát és egy kevés rumot is adhatunk hozzá.
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden egyes kis tésztanégyzet közepére egy adag tölteléket teszünk. A tölteléket a tésztával becsomagoljuk és olajos kézzel kis golyókat formázunk. Az elkészült csomagokat olajjal kikent tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé.
  5. A tetejét tejjel felvert tojássárgával megkenjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
  6. A megsült bukták tetejét porcukorral megszórjuk.