Nugátos kuglóf karamellás csokiöntettel

A kuglófot nagyim sokat készítette. Emlékszem rá, hogy szinte minden vasárnapi ebéd után került ilyen vagy olyan változatban az asztalra. A márványos kuglóf volt a kedvencem, de miután már én is elég nagy rutinnal rendelkezem a konyhában, elkezdtem más receptek után is nézni Nemrég a kezembe akadt pár nugátos csokiszelet, és gondoltam, miért is ne lehetne belekomponálni egy kuglófba. Így született meg a nugátos kuglóf karamellás csokiöntettel. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 5.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Kuglófok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Nugátos kuglóf karamellás csokiöntettel

Hozzávalók

Tészta:
250 gbúzafinomliszt
4 dbtojás
200 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
1 csomagsütőpor
3 dbSport szelet (kb. 150 g)
100 mlolaj
150 mlvíz
Öntet:
150 gkristálycukor
75 gvaj
150 ghabtejszín (33%)
150 gétcsokoládé

Elkészítés menete

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát a cukorral és vaníliacukorral habosra verjük, hozzáadjuk az olajat és a vizet és a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A nugátos csokoládét lereszeljük, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezeket is hozzáadjuk a tészta alapjához.
  3. A tésztát kivajazott és liszttel beszórt kuglóf sütőformába tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, ez függ a sütőtől is. Érdemes tűtesztet végezni.
  4. Amikor a kuglóf készre sült, kihűtjük és kifordítjuk a sütőformából. Az öntettel meglocsoljuk, a tetejét pedig darált dióval megszórhatjuk.
  5. Az öntethez a cukor teflon serpenyőbe tesszük, karamellt készítünk. Amikor a karamell elkészült, hozzáadjuk a puha vajat és a tejszínt. Addig kevergetjük, amíg a vaj és a karamell fel nem oldódik és egységes öntetet nem kapunk. Levesszük a lángról, beletörjük a csokoládét és elolvadásig keverjük. Amikor már az öntet selymes és lágy, meglocsoljuk vele a kuglófot.