Olívabogyós spirál fokhagymás tésztából

Az olívabogyós spirál fokhagymás tésztából készült kelt tésztából készült spirál, ami kiválóan harmonizál az olívabogyó kissé fanyar ízével. Tökéletes előétel, finom, lágy és laktató. Egy tekercs sosem elég, és természetesen az olívabogyó akár szárított paradicsommal, füstölt sonkával, kolbásszal, vagy ízlés és fantázia függvényében bármivel helyettesíthető.

Hozzáadta:, 2.10.2016
Kategória: Előételek, falatkák
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Olívabogyós spirál fokhagymás tésztából

Hozzávalók

Tésztához:
150 grétesliszt
150 gbúza finomliszt
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
20 gélesztő
½ kv. kanálsütőpor
100 mltej
100 mllangyos víz
2 ev. kanálolívaolaj
2 gerezdfokhagyma
tojás a bekenéshez
lenmag
Továbbá kell még:
zöld és fekete olívabogyó

Elkészítés menete

  1. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Megvárjuk, míg a kovász felfut (15-25 perc).
  2. A réteslisztet és finomlisztet egy tálba tesszük és összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, sütőport, olívaolajat, a zúzott fokhagymát és a kovászt. Jól elkeverjük, hozzáöntjük a langyos tejet addig gyúrjuk, míg hígabb tésztát nem kapunk. A tésztát liszttel megszórjuk, egy kendővel letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. Miután a tészta megkelt, kisebb, tenyérni darabokra vágjuk. Minden egyes darabot alaposan megszórunk liszttel, kézzel összedolgozzuk, majd ezt követően vékonyabb henger alakúra formázzuk. Egy hurkapálcára rászúrjuk az olívabogyókat (egymástól kb. 1-1.5 cm távolságra), és az olívabogyók között csavarjuk fel a tésztát a hurkapálcára.
  4. A hurkapálcákat az olívabogyókkal és a tésztával sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és 200 fokon aranyszínűre sütjük. Sütés előtt a tésztát tojássárgával megkenjük, nagy szemű sóval és magvakkal is megszórhatjuk. Olívabogyó helyett szárított paradicsomot is használhatunk.