Omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács

Az omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács nemcsak ízletes édes desszert, hanem a szemnek is gyönyörködtető. Kitűnő választás vacsorához, egy bögre forró tejszínhabos kakaóval. A gyerekek imádják, de a férjem is nagy rajongója. Önmagában is nagyon finom, de vajjal és lekvárral megkenve is fogyasztható.

Hozzáadta:Viki78, 18.10.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
500 mltej
1 kockafriss élesztő
3 ev. kanálcukor
100 mlmeleg víz
4 ev. kanálolaj
1 kv. kanál
1 kgbúzafinomliszt
2 ev. kanálkakaó
1 dbnarancs héja
ízlés szerint mazsola, áfonya, mogyoró, kandírozott gyümölcs
Megkenéshez:
3 dbtojás sárgája
5 csomagvaníliacukor
100 gvaj
Továbbá kell még:
500 mlvíz
200 gkristálycukor
3 csomagvaníliacukor

Elkészítés menete

  1. Egy nagyobb tálat előkészítünk, beleöntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a narancs héját, olajat, vizet, sót, lisztet, majd az egészet tészta állagúvá gyúrjuk. A kész tésztát két részre osztjuk. Az egyik részhez hozzáadjuk a kakaót és alaposan beledolgozzuk a tésztába. A tésztákhoz ízlés szerint friss bogyós gyümölcs, vagy kandírozott gyümölcs is adható.
  2. Mindkét adag tésztát még elfelezzük (összesen 4 adag tésztánk van, 2 kakaós és 2 kakaómentes). A tésztákat kilapítjuk és meleg helyen 15-30 percig hagyjuk megkelni.
  3. Amíg a tészták kelnek, a puha vajat elkeverjük a tojás sárgájával és a vaníliacukorral.
  4. A megkelt tésztákat kilapítjuk, megkenjük a cukros-vajas-tojásos mázzal, ismét eldolgozzuk és henger alakúra felcsavarjuk őket.
  5. Egy kakaós és egy világos hengert a végnél összefogunk és egymásba nyomunk, majd egymás köré csavarjuk őket. A kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 180 fokon aranyszínűre sütjük. A sütés során a kalácsokat cukros sziruppal megkenhetjük (víz + cukor + vaníliacukor).