TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Vaníliás kiflik „Öreg” vaníliás-mandulás kifli
„Öreg” vaníliás-mandulás kifli
Recept „Öreg” vaníliás-mandulás kifli
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   16.11.2016

„Öreg” vaníliás-mandulás kifli

A minap karácsonyi recepteket kerestem, és egy ősrégi, klasszikus szakácskönyvben, amit dédimtől örököltem, találtam ezt a receptet. Az „Öreg” vaníliás-mandulás kifli egy méltatlanul kihagyott recept a konyhámból, a mandula számomra teljesen egyedivé varázsolja a süteményt. A porcukros-vaníliacukros keverékkel megszórva pedig egyenesen ellenállhatatlan, erre a legjobb bizonyíték a családom, a gyerekem és a férjem is szinte azonnal lecsapott rá. Érdemes böngészni a régi szakácskönyveket.

Alapanyagok
200 g
vaj
280 g
búzafinomliszt
100 g
darált mandula
50 g
porcukor
2 db
tojás sárgája
porcukor és vaníliacukor a hintéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A hideg vajat kis kockákra vágjuk vagy lereszeljük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel eldolgozzuk.
  2. A kész tésztát liszttel megszórjuk és cipót formázunk belőle, majd 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy lehűljön.
  3. Ezután a tésztát egy liszttel beszórt gyúródeszkára tesszük és kezünkkel egy hosszú hengert formázunk belőle. A hengert egyenletes szeletekre vágjuk és kézzel az egyes szeletekből kiflit formázunk.
  4. A kifliket sütőpapírral kikent tepsire tesszük (nem sűrűn, hagyjunk helyet közöttük), és 180 fokon 8-10 percig sütjük (a sütési idő függ a sütőtől!)
  5. A megsült kész kiflik szép világosak, csupán az aljuk barnás. A kiflik a sütés után közvetlenül nagyon törékenyek, ezért egy kicsit kihűtjük őket, de még melegen megforgatjuk a porcukros-vaníliacukros keverékben.

Blogom: Recepty z mojejkuchyne

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása