TopReceptek.hu Édes főételek Gombócok Óriás gőzgombóc szilvalekvárral töltve
Óriás gőzgombóc szilvalekvárral töltve
Recept Óriás gőzgombóc szilvalekvárral töltve
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A gőzgombóc vagy kelt gombóc (esetleg édes knédligombóc – ki hogy ismeri és használja) fantasztikus fogás! Puha, a benne rejlő lekvár pedig egyszerűen fantasztikus! Én nagyon szeretem, és mikor gyerek voltam, a kicsi gombócokból rengeteget meg tudtam enni. Én csupán annyit változtattam az eredeti recepten, hogy nagyobb, szinte XXL-es, óriás gőzgombócokat készítettem, rumos szilvalekvárral. A tetejéről nem hiányozhat a darált mák, a cukor és az olvasztott vaj.

Alexa96    ·   11.1.2018

Óriás gőzgombóc szilvalekvárral töltve

A gőzgombóc vagy kelt gombóc (esetleg édes knédligombóc – ki hogy ismeri és használja) fantasztikus fogás! Puha, a benne rejlő lekvár pedig egyszerűen fantasztikus! Én nagyon szeretem, és mikor gyerek voltam, a kicsi gombócokból rengeteget meg tudtam enni. Én csupán annyit változtattam az eredeti recepten, hogy nagyobb, szinte XXL-es, óriás gőzgombócokat készítettem, rumos szilvalekvárral. A tetejéről nem hiányozhat a darált mák, a cukor és az olvasztott vaj.

110 perc
Elkészítés
15 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tésztához:

500 g
rétesliszt
250 ml
langyos félzsíros tej (2.8 %)
2 db
tojás
50 g
puha vaj
50 g
kristálycukor
1 kv. kanál
15 g
élesztő (friss)

Töltelék:

6 ev. kanál
szilvalekvár
2 ev. kanál
rum

Szóráshoz:

200 g
darált mák
cukor ízlés szerint
70 g
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
110 perc
Elkészítés
15 perc
Sütés/főzés
  1. A lisztet átszitáljuk, a közepére kis lyukat készítünk, amibe beleöntjük a 200 ml langyos tejet, beleszórunk egy kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, és kb. 15 perc alatt az kovász felfut. A maradék tejbe beleütjük a tojást, majd ezt is hozzáadjuk az összes többi hozzávalóval együtt. Sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Akkor jó, ha legalább kétszeresére megnőtt. Ezután a tésztát lisztes felületre kiszedjük a tálból, kézzel átdolgozzuk, majd hat egyenlő részre osztjuk.
  2. A lekvárt és a rumot elkeverjük.
  3. Minden kis tésztakupacból kezünkkel egy desszertes tányér nagyságú korongot nyújtunk, aminek a közepébe tesszük a rummal elkevert lekvárt. A tölteléket a tésztával becsomagoljuk, majd kezünkkel gombóc alakúra formázzuk. Az elkészült gombócokat letakarjuk és még 20 percig kelesztjük.
  4. A gombócokat pároló edénybe tesszük (amikor már a víz forr, magát a pároló részt olajjal megkenjük, és erre tesszük rá a gombócokat). 15 percig pároljuk. Miután elkészültek, a gombócokat fogvájóval vagy akár hústűvel megszúrjuk, hogy a benne lévő forró gőz eltávozzon. A gombócokat tányérra tesszük, darált mákkal, cukorral megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk.
  5. Nekem kicsi párolóm van, ezért a gombócokat egyenként pároltam. Bár elfért volna benne kettő, de a párolás közben a gombócok megnőnek, és így az összetapadás végett az alakjuk nem lett volna olyan szép.

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása