Óriás mákos csiga szilvával

Ez a recept zseniális! Az óriás mákos csiga szilvával gyakorlatilag nem más, mint finom kelt tészta, amit a zseniális mákos töltelékkel megkenünk, felcsavarunk, majd csiga alakban beletesszük a sütőformába. Már a mákos töltelék is tartalmaz szilvalekvárt (és persze egy kevés rumot is), a finom gyümölcs pedig a tetejére jön. A végeredmény fantasztikus! Lágy, puha, mákos, szilvás... Minden megvan benne, ami a sikerhez kell. Szerző: Blazena

Hozzáadta:, 3.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Óriás mákos csiga szilvával

Hozzávalók

Tészta:
400 gbúzafinomliszt
20 gfriss élesztő
60 gkristálycukor
100 gpuha vaj
150 mllangyos tej
1 dbtojás
1 dbtojássárga
csipet só
Mákos töltelék:
100 gdarált mák
80 mlforró tej
1 ev. kanálszilvalekvár
1 ev. kanálrum
50 gkristálycukor
Szükségünk lesz még:
szilva

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe egy kanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk és felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük és tésztává gyúrjuk. Ha a tészta túl sűrű, akkor egy kevés tejjel tudunk javítani az állagán. Lefedjük, egy órát kelesztjük.
  2. Elkészítjük a mákos tölteléket: a darált mákra ráöntjük a forró tejet, hozzáadjuk a cukrot, rumot és lekvárt, elkeverjük. Megvárjuk, míg kihűl.
  3. A megkelt tésztát 30x40 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk. 3 részre vágjuk, megkenjük őket a mákos töltelékkel és felcsavarjuk. A 30 cm átmérőjű tortaformát kivajazzuk és csiga formában beletesszük a 3 mákos töltelékkel töltött tekercset.
  4. A tészta közé jó sűrűn beletesszük a megmosott, félbevágott és kimagozott szilvát. A tetejét tejjel megkenjük, ízlés szerint darált dióval is megszórhatjuk.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.