Pácolt marharostélyos
A pácolt marharostélyos egy tökéletes választás ebédhez vagy vacsorához. Ha előző nap volt időnk bepácolni a húst, akkor nyert ügyünk van. Én a sütés napján a húst a sütés előtt 1 órával kiveszem a hűtőből, hogy felmelegedjen, majd mindkét oldalát forró serpenyőben megsütöm, hogy jó kis kérget kapjon, ezután a sütő pedig már elvégzi a dolgát. Az eredmény egy lágy, puha, szaftos és ízes marharostélyos, aminek szinte lehetetlen ellenállni. Én petrezselymes főtt burgonyával és salátával tálalom, és mindig örömmel nézem, ahogy a család tisztára nyalja a tányért. Én bevallom, néha a finom szószt egy szelet kenyérre kenem, vagy éppen a kenyérrel szedem ki a tálból, és csak azt eszem, egy kis savanyú uborkával.
Hozzávalók
Hozzávaló 10 adaghoz:10 szeletmarharostélyos
250 mlolaj
1 dbnagyobb vöröshagyma
4 gerezdfokhagyma
1 kv. kanáldarált édes fűszerpaprika
1 kv. kanálgyros fűszerkeverék
ízlés szerint só
1 ev. kanálkukoricakeményítő
Köret:1 kgburgonya
Elkészítés menete
- Páchoz: az olajat, zúzott fokhagymát, paprikát, gyros fűszerkeveréket, keményítőt és ízlés szerinti mennyiségű sót alaposan elkeverjük.
- A húst kiklopfoljuk, beleforgatjuk a pácba, majd egy edénybe tesszük. A maradék páclét a húsokra öntjük, az edényt letakarjuk és a húst legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a húsok mindkét felét megpirítjuk. Ezt követően egy hőálló edény aljára tesszük a hússzeleteket, erre kerül egy réteg hagyma, újabb réteg pirított hús, újabb réteg hagyma… Ezt addig folytatjuk, míg a hús el nem fogy. Ezután a maradék páclevet és sütőlevet is a húsokra öntjük, majd annyi vízzel felöntjük, hogy a húsokat pont ellepje.
- A hőálló tálat alufóliával lefedjük, majd a húsokat 200 fokon puhára főzzük. A sütés közben a nedvesség java része elpárolog, a maradék mártást pedig ízlés szerint keményítővel sűríthetjük.
- A pácolt marharostélyost petrezselymes főtt burgonyával és salátával tálaljuk.
A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sadovskának