Párizsi kifli – lépésről lépésre

A párizsi kifli az örök klasszikus édességek közé küzdötte fel magát a családban. A diós tészta isteni finom krémmel van díszítve, mindezt az elengedhetetlen főzőcsokoládés bevonat teszi tökéletessé. Az elkészítése nem bonyolult, de igényel némi konyhai rutint. A titka, hogy a tésztát és a krémet is gőz fölött készítsük el. Én a tésztájába a tojáshabhoz finomlisztet és diót is raktam, de találkoztam már olyan recepttel is, ahol a tésztába dió és szódabikarbóna, vagy éppen rétesliszt került. Az eredmény minden esetben tökéletes volt.

Hozzáadta:, 15.1.2017
Kategória: Desszertek, Édes krémek, Sütemények, Karácsony
Párizsi kifli – lépésről lépésre

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojásfehérje
300 gporcukor
150 gdarált dió
30 gbúzafinomliszt
Töltelék:
4 dbtojás
200 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
250 gvaj (82% zsírtartalmú)
2 ev. kanálkakaó
Öntet:
főzőcsokolád

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és gőzfürdő felé tesszük.
  2. A tojásfehérjét a gőzfürdő felett addig dolgozzuk (kézi robotgéppel), amíg el nem kezd sűrűsödni. Ezután hozzáadjuk a darált diót és a lisztet.
  3. Alaposan elkeverjük és levesszük a gőzfürdőről. Nagyon fontos, hogy a tojáshab a gőzfürdő felett legalább 20 percig főjön, folyamatos keverés-verés mellett. Ellenkező esetben a párizsi kiflik folyósak lesznek és szétfolynak. Én úgy tesztelem a tojásfehérjés massza állagát, hogy egy evőkanállal egy keveset kiveszek, és ha jól tart, nem esik össze a kanálban, akkor jó. Miután a tojáshabos masszát levettük a gőzfürdőről, 10-15 percig pihentetjük.
  4. A masszát habzsákba töltjük és egy zsírpapírral kibélelt tepsiben kifli alakú formákat készítünk.
  5. A kifliket 50 fokos sütőbe tesszük és a sütiket szárítjuk. A szárítás elég sokáig tart, és az ideje függ a kiflik vastagságától is. Ha türelmetlenek vagyunk vagy éppen sietünk, akkor 100 fokon is száríthatjuk, ilyenkor kb. 35-45 percig tart a szárítás. Én nyáron már autóban is szárítottam, amikor a tűző napon a kocsi hátsó ablakához tettem a tepsit, és a sütik szépen kiszáradtak.
  6. Krém: 
    A tojásokat a cukorral és a vaníliacukorral habosra verjük. Ezután gőzfürdő felett tovább dolgozzuk a krémet, addig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a 2 evőkanál kakaót. Levesszük a gőzfürdőről és a krémet kihűtjük. A vajat habosra verjük és kanalanként beledolgozzuk a kihűlt krémbe. A krémet alaposan eldolgozzuk.
  7. A kifliket a krémmel díszítjük. Ehhez a krémet habzsákba töltjük és ezzel visszük fel a szárított kiflik tetejére. A kész párizsi kifliket hűtőszekrénybe tesszük egészen addig, míg a krém meg nem dermed.
  8. A főzőcsokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk és ebbe mártogatjuk bele a kifliket.

 

Blogom: Recepty akeber