Párizsi kifli

A puha, lágy krémes sütemények egyik hercegnője a párizsi kifli. Nálunk nagyon nagy népszerűségnek örvend, megkoronázza az ünnepeket. A tésztája tojáshabból készül, amit inkább szárítunk, majd sütünk. Erre töltjük a lágy krémet, végül csokoládéval bevonjuk és élvezzük az ízeket. Az egyetlen hibája, hogy a család rögtön rácsal és elsőként tűnik el a süteményestálról. Az biztos, hogy ezt a finomságok kell a legtöbbször utántöltenem.

Hozzáadta:, 19.11.2017
Kategória: Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Párizsi kifli

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojásfehérje
200 gporcukor
200 gdarált dió
Töltelék:
4 dbtojás
200 gporcukor
1.5 ev. kanálkakaó
200 gvaj
Szükségünk lesz még:
főzőcsoki
margarin

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjét a cukorral gőzfürdő felett felverjük, majd hozzáadjuk a darált diót.
  2. A masszából vízbe mártogatott kanállal kis kifliket formázunk (sütőpapírral kibélelt tepsin), majd megsütjük (90-100 fokon, inkább szárítjuk, mint sütjük, 2-3 órát).
  3. Gyorsan kell dolgozni, mert a massza gyorsan megköt – ha kell, akkor nyomózsákba töltjük a masszát és azzal formázzuk meg a kifliket.
  4. A töltelékhez a tojást és cukorral és a kakaóval gőzfürdő felett felverjük. Akkor jó, ha a massza már szirupos állagú. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a kakaós masszát és lágy állagú krémmé dolgozzuk. A krémet habzsákba töltjük és rányomjuk a megsült kiflikre.
  5. A csokoládét a margarinnal együtt felolvasztjuk, és ezzel a szósszal vonjuk be a kifliket. Nem árt, ha az öntet kissé lehűlt és nem forró.

Forrás: Pečené, varené s Ivou