Pitypangszirup

Nagymamám nagyon hitt a gyógynövények erejében, és abban az időben nem volt nehéz a tiszta, nem szennyezett gyógynövényekhez hozzájutni. Csak kimentek a rétre és annyit szedtek, amennyire éppen szükségük volt. Csalánt, hársfavirágot, zsurlót, na és persze a pitypangot. Én legjobban a pitypangszirupot vagy pitypangmézet szerettem, amit mi méz helyett használtunk. Az eredeti recepten csupán annyit változtattam, hogy az első főzéshez citromot is adtam.

Hozzáadta:, 4.4.2018
Kategória: Italok, Tippek és trükkök
Recept Pitypangszirup

Hozzávalók

500 dbpitypangvirág
2 lvíz
2 kgkristálycukor
2 dbcitrom

Elkészítés menete

  1. Lehetőség szerint tiszta, nem szennyezett területről szerezzük be a pitypangvirágot. Az 500 db virág irányadó, egyszer megszámoltam, körülbelül 4-5 marék pitypangvirágnak felel meg.
  2. A virágokat jó alaposan megmossuk. Edénybe tesszük, felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a felkarikázott citromot (a citromot nem kell meghámozni). Felforraljuk, és forrástól számítva 15 percig főzzük. Ezután kihűtjük, majd hűvös helyen további 24 órát pihentetjük (ideális hűtőbe tenni).
  3. Ezután leszűrjük és hozzáadjuk a kristálycukrot.
  4. Magas lángon fél órát főzzük, majd kisebb fokozaton még 60 percig főzzük.
  5. Az elkészült szirupot üvegekbe töltjük. Én mindig félreteszem a lekváros üvegeket, ezekbe töltöm a szirupot.
  6. Szinte olyan, mint a méz, teába is tehetjük, kenyérre is kenhetjük.