Pofonegyszerű bögrés kenyér

Ha van otthon egy jó sütőnk, egy bögrénk és nagyjából 4-5 alapanyagunk, akkor gyakorlatilag már el is készült ez a pofonegyszerű bögrés kenyér. A tésztájához bögrével és kávéskanállal mérjük ki a fő hozzávalókat (liszt, víz, szárított élesztő, só), majd ízlés szerint még magvakkal gazdagíthatjuk. Titka, hogy a tésztát érdemes előző nap elkészíteni és legalább 12 órát pihentetni. Másnap a tésztát már a forró sütőformába tesszük, és így sütjük készre. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 11.8.2019
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Pofonegyszerű bögrés kenyér

Hozzávalók

1 bögre = 250 ml
3 bögrebúzafinomliszt
1,5 bögrelangyos víz
1/2 kv. kanálszárított élesztő
1 kv. kanál
ízlés szerint napraforgómag

Elkészítés menete

  1. Az összes száraz hozzávalót tálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, tészta állagúra dolgozzuk.
  2. A tésztát a tálban fóliával lefedjük, majd másnapra félretesszük (legalább 12 órát).
  3. Másnap folytatjuk a munkát: a tésztát lisztes felületre kiforgatjuk és kenyér alakúra formázzuk. A sütőt bekapcsoljuk és 250 fokra előmelegítjük, az üveg sütőformával együtt – addig a tészta pihen.
  4. Amikor a sütőben a hőfok elérte a kellő hőmérsékletet, a kenyértésztát a forró sütőformába tesszük, alufóliával lefedjük és 30 percig sütjük. Fél óra elteltével a hőfokot 180 fokra csökkentjük és további 15 percig sütjük.