Az Eclair fánk egy pompás édesség, és szerencsére nem tartozik a legbonyolultabban elkészíthető fogások közé. Az égetett/főtt tésztával mindenki megbirkózik, amit egész egyszerűen egy nyomózsák segítségével megtöltünk a krémmel. A tetejét csokoládés öntetbe mártjuk, és már el is készült. A végeredmény pedig ez a kinézetre is gyönyörű pompás Eclair fánk csokoládéöntettel. Én 5-8 cm-es falatkákat készítettem, és pillanatok alatt eltűnt a tányérról.
Hozzávalók
Tészta:125 mlvíz
125 mltej
115 gvaj
csipet só
140 gbúzafinomliszt
4 dbtojás
Krém:5 dbtojás sárgája
40 gkukoricakeményítő
100 gkristálycukor
csipet só
500 mltej
100 gvaj
ízlés szerint vaníliakivonat
Kell még:csokiöntet
Elkészítés menete
- Először elkészítjük a krémet, hogy mire a töltésre kerül a sor, jól lehűljön.
- Egy edényben a tojássárgáját elkeverjük a keményítővel, a cukorral és a sóval. Lassan beledolgozzuk a tejet és elkezdjük főzni. Sűrű krémet főzünk. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, így a krém csomómentes lesz. Miután elkészült, kihűtjük, ezután pedig belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat.
- A vizet, a tejes és a vajat kis lángon elkezdjük főzni, hozzáadjuk a csipet sót és a lisztet. Főtt tésztát készítünk, és akkor vesszük le a tűzről, amikor a tészta már elválik az edény oldalától és szinte egy egységes tésztakupacot kaptunk. Kissé kihűtjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Lágy állagú tésztává dolgozzuk, majd a tésztát nyomózsákba töltjük.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe kb. 5-8 cm hosszú „hengereket” nyomunk (ez attól is függ, mekkora fánkokat szeretnénk).
- 180 fokon 20 percig sütjük, majd kihűtjük.
- Az alján kés segítségével kis lyukakat vájunk ki, és ezen keresztül fogjuk nyomózsák segítségével beletölteni a krémet.
- Tetejét csokiöntetbe mártjuk, majd megvárjuk, míg megköt.