Pompás túrós batyuk

Ezeknek az édes falatoknak egyszerűen nem lehet ellenállni! Nem mondom, hogy nem időigényes az elkészítése, de szerintem szórakoztató, a végeredmény pedig egyszerűen fenséges! A pompás túrós batyut nemcsak a kelt tészta és édes töltelék teszi ellenállhatatlanná, hanem a szilvalekvár és az édes morzsa a tetején is. A túrós töltelékbe ízlés szerint mazsolát is tehetünk, sőt, akár rummal is ízesíthetjük. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 8.12.2018
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Pompás túrós batyuk

Hozzávalók

Tészta:
1 kgbúzafinomliszt
100 gkristálycukor
3 dbtojás
100 mlolaj
csipet só
5-6 dcltej
42 gélesztő
Töltelék:
500 gtúró
1 csomagvaníliacukor
ízlés szerint kristálycukor
Morzsa:
30 gvaj
60 grétesliszt
60 gkristálycukor
ízlés szerint fahéjas cukor
Szükségünk lesz még:
szilvalekvár

Elkészítés menete

  1. Klasszikus kelt tésztát készítünk: a tejet felmelegítjük (langyosra), hozzáadunk egy kanál kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut. A többi hozzávalót tálba tesszük, hozzáöntjük az élesztőt és sima állagú tésztát készítünk. Lefedjük, meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.%
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót a vaníliacukorral és kristálycukorral simára keverjük.
  3. Elkészítjük a morzsát. Minden hozzávalót kézzel eldolgozunk, majd ezzel szórjuk meg a táskákat.
  4. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.
  5. Minden tésztanégyzet közepére egy kanál túrós tölteléket teszünk, majd becsomagoljuk. Olajjal kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a batyu szájával lefelé.
  6. Tejjel felvert tojássárgával megkenjük. Minden batyu tetejére egy kevés szilvalekvárt teszünk.
  7. Megszórjuk az édes morzsával.
  8. 180 fokon 25 percig sütjük.