Pudinggal töltött fánk

Hozzáadta: TopPetra, 12.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Fánkok, képviselőfánkok, Pudingos receptek, Édes főételek, Fánkok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Szerintem a fánk egy igenis egyszerű édesség, és a tölteléknek köszönhetően rendkívül változatosan is elkészíthető. Ez az édesség nemcsak a farsangra készíthető el, hanem finom édes kisérője lehet akár a hétköznapoknak is. Nálunk a fánk nagy sláger, és elég gyakran kerül terítékre. Ha kedvem tartja, akkor nemcsak pudingos, hanem túrós és csokoládés töltelékkel is készítem. Időszűkében a tölteléket nem habzsákba töltöm, hanem egész egyszerűen kettévágom a kész fánkokat és megkenem őket a krémmel. Hiába, az idő nagy úr, de higgyétek el, nálunk így is nagyon népszerű és ráadásul rendkívül finom az így készült pudinggal töltött fánk.
Hozzáadta: TopPetra, 12.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Fánkok, képviselőfánkok, Pudingos receptek, Édes főételek, Fánkok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
Tészta:
Krém:
- Egy tálban az élesztőt elkeverjük 1 kávéskanál cukorral, felöntjük 100 ml langyos tejjel és hozzákeverünk 1 evőkanál lisztet. Elkeverjük és hagyjuk, hogy a kovász felfusson. Ez kb. 15 percig tart.
- A tálba beleszitáljuk a cukorral elkevert lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojást és a tojás sárgáját, rumot, a maradék tejet és az olvasztott vajat (a vaj langyos, ne meleg legyen!!!) és a kovászt. Egy főzőkanállal, kézzel, vagy alacsony fokozaton robotgéppel a hozzávalókat tészta állagúvá dolgozzuk. A kész tésztát liszttel meghintjük, egy kendővel letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kellő nagyságú korongokat szaggatunk. A korongokat ismét letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. Ezután egy edényben vagy serpenyőben olajat hevítünk.
- A korongok mindkét felét a forró olajban aranyszínűre sütjük. A megsült fánkokat egy papírtörlő kendőre tesszük, és leitatjuk a felesleges olajat.
- A fánkokat kettévágjuk és megtöltjük a pudingos krémmel: a pudingot 500 ml tejbe szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és puding állagúvá főzzük. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amíg a puding hűl, apránként hozzákeverjük a vajat, a rumot, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Blogom: Vaření a pečení s radostí