Puha háromszögek fokhagymás vajjal és sajttal

A házi kelt tészta finomabbnál finomabb édességek és sós harapnivalók elkészítésre is alkalmas. A mostani választásom a puha háromszögekre esett fokhagymás vajjal és sajttal. A péksütemény alapja a házi kelt tészta, amit vékonyra nyújtottam, a fokhagymás vajjal megkentem (nem spóroltam a fokhagymával), sajttal megszórtam, feltekertem, díszítettem, végül megsütöttem. Már az illata is mesés. Aki szereti a fokhagymát az mindenképp próbálja ki ezeket a háromszögeket. A gyerekek és a férjem is lecsaptak rá, és még a morzsákat is felcsipegették a tányérról.

Hozzáadta:, 18.2.2017
Kategória: Péksütemények
Puha háromszögek fokhagymás vajjal és sajttal

Hozzávalók

Tésztához:
750 grétesliszt
500 mlfélzsíros tej
100 mlolaj
1 kv. kanálcukor
2 kv. kanál
42 gfriss élesztő
Töltelék:
250 gvaj
1 fejfokhagyma
2 kv. kanál
300 gsajt (eidami, gouda...)
T!etejére:
tengeri só
ízlés szerint magvak

Elkészítés menete

  1. Egy kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk a kovászt. A lisztet egy tálba szitáljuk, a többi hozzávalót hozzáadjuk, végül beleöntjük a kovászt. Tésztává dolgozzuk. A tészta ruganyos és nem tapad. Letakarjuk és megkelesztjük.
  2. A puha vajat a zúzott fokhagymával elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót. Ízlés szerint zöldfűszert is keverhetünk hozzá. A sajtot lereszeljük.
  3. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tésztákat 3 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás vajjal és megszórjuk a sajttal. A tésztákat felcsavarjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, majd bevagdossuk: úgy, hogy háromszög alakokat kapjunk. A tekercseket nem vágjuk át teljesen.
  4. A tetejét megkenjük egy kevés (maradék) fokhagymás vajjal, ízlés szerint magvakkal és a sókristállyal megszórjuk, majd 180 fokon 40 percig sütjük.

Blogom: Vaření s Tomem